Travessia al Port de Barcelona. 95 edicions!

Aquesta dada numèrica pot passar una mica desapercebuda, però l’hem de donar la importància que es mereix. Fem algunes comparacions.

Per exemple, la primera edición de la Vuelta Ciclista a Espanya data del 1935, el primer Comte de Godó de tennis es va jugar el 1953 i el primer Trofeu Joan Gamper el 1966, i a un altre nivell, el primer Mundial de Futbol es va jugar a Uruguai a 1930. Prenem consciència?

Els inicis.

Els veïns del Club Natació Atlètic-Barceloneta organitzen cada any la Travessia al Port de Barcelona, cita obligada per tots els amants de l’aigua. I és que un dia a l’any, el port de la nostra ciutat esdevé una piscina gegant. L’origen d’aquesta competición data del 1915, quan dos socis del Club Natació Atlètic van decidir creuar nedant el Port de Barcelona des de l’Antic Martell. Però no va ser fins l’any 1926 quan aquesta prova es va posar en marxa oficialment.

En els seus inicis, la prova tenia consideració de gesta èpica. En uns anys en què la majoria de persones amb prou feina sabia nedar o mai no havia vist una competició de natació, els valents, que acabaven els 3.800 metres de la travessia, acaparaven l’admiració popular. A la primera edició van participar 86 nedadors i la van acabar 82. Ràpidament es va convertir en una cita ineludible, que s’esperava amb extraordinària expectació, i va servir per promocionar la natació al nostre país. 

Era tal la importància de la Travessia que al 1935, el Club Natació Atlètic, va ser distingit amb la Copa Stadium, el guardó Esportiu més antic i valuós d’Espanya, en reconeixement a la dimensión de la prova i a la magnífica contribución del Club en el foment de l’esport. I com a totes les grans competicions esportives, la Travessia ha enaltit noms d’esportistes com Ramon Artigas, Vicenç Olmos, Joan Fortuny, Lolo Ibern, Esther Núñez, Sara Pérez, David Meca, Erika Villaècija i David Royo (aquest últim encara té el rècord de victòries, ja que ha guanyat la prova en set edicions). Una tradició que només es veuria interrompuda per la guerra civil, al 1937 i al 1938, i el covid al 2020. Però malgrat les dificultats va ressorgir amb més força i enguany arriba a la seva 95a edició. 

A l’actualitat, la prova histórica compta amb una participación de més de 500 nedadors, que acompanyen any rere any a l’entitat centenària. L’escenari, des de fa ja 5 anys, és el marc incomparable del Moll de Bosch i Alsina, conegut com el Moll de la Fusta, que permet una gran visibilitat de totes les proves, garantint l’espectacularitat. Sense oblidar el seu esperit popular, motivació amb la que va néixer, la seva projecció i rellevància a nivell nacional i internacional, ha fet que es converteixi en un data assenyalada en els calendaris més exigents de les aigües obertes. Des de fa 5 anys és Trofeu internacional ciutat de Barcelona, una etapa de la Copa d’Espanya i una etapa de la Copa d’Europa. Tot un orgull i satisfacción per a la família del CNAB que ha vist créixer l’acte Esportiu més emblemàtic del Club. 

Una altra dada rellevant és que al 1983 la necessitat de l’entitat d’obrir la seva activitat a les persones amb discapacitat, els va portar a incorporar una nova prova. Una prova amb gran impacte social i que continua sent una de les grans apostes del Club. La prova per a persones amb discapacitat. Compta amb un total de 8 travessies amb distàncies que van des dels 400 m, per a les persones amb discapacitat i per als més petits, els benjamins, fins als 10 km per als nedadors de la Copa d’Europa.

El CNAB us convida a participar a l’edició d’aquest any, ja sigui nedant o animant als que es llencin a l’aigua. Us hi esperen a tots, dins del marc de les festes de la Mercè, el dissabte 23 de setembre a partir de les 8.30 h.

També pot interesarte

un referente
Un referent

Estem en temporada alta de líders -o pseudolíders- d’allò més

Més articles