Can Ros

can ros

Un restaurant amb ànima marinera.

Orígens

Fundada el 1908 com una taverna per Ramón Cid Ripollès, als inicis venien vi a granel de diferents orígens (Gandesa, Alella, Priorat…), oli i altres queviures, tenien torradora de cafè, omplien els sifons i despatxaven el gel per a les neveres. Després d’una dura Guerra Civil i en plena postguerra, a finals dels anys 40 comencen a servir alguna tapa, especialment anxoves i olives, vins i vermut. Als anys 50, Ramón Cid Martínez, nét del fundador, decideix prendre les regnes de la taverna i juntament amb la seva dona Rosita, donen continuïtat familiar al negoci. El següent pas ja amb en Ramon al capdavant, va ser atrevir-se a servir alguna tapa calenta feta a la planxa o a la graella.

El negoci, des que va començar, només a la planta baixa, s’amplia al primer pis, que era fins aleshores habitatge familiar. Ja a finals dels anys 60, Ramon Cid i Rosita transformen el local en un restaurant amb una ja extensa carta.

Ramon i Rosita, ja amb edat de retirar- se, decideixen començar una nova aventura i al 1993 obrin un altre restaurant: LA MAR SALADA, a primera línia del Passeig Joan de Borbó, i que aquest any 2023 ja compleix el 30è aniversari. 

Al 2001 agafen les gestions del negoci Marta, néta de Ramón i 5a generació de la saga i el seu marit Albert Enrich. I comencen una transformació de tots dos restaurants tant estètica com gastronòmica i així projectar la continuïtat dels dos restaurants fins avui. Ramon Cid va estar treballant des dels 23 anys quan va tornar del servei militar fins passats els 90 anys, fidel a la seva ànima lluitadora i treballadora.

Per què Can Ros?

Els Cid tenien la curiositat genética que a la família hi havia rossos i pèl-rojos. Per això, als inicis se’ls coneixia com a Can Roig. Amb l’arribada del franquisme, el sobrenom “roig” no era el més aconsellable i les circumstàncies van portar a transformar el nom a Can Ros. Genial!

Peix de la Barceloneta

Des de fa més de 10 anys, Albert decideix apostar com a producte estrella de la seva oferta el peix que cada dia es pesca a “exactamente 446 passos de Can Ros”: el peix del Moll de Pescadors de la Barceloneta, el Peix Barceloneta. Com feia l’avi Ramon, l’Albert en persona assisteix diàriament a la Llotja a comprar un producte de proximitat i frescor insuperable. Per això, la carta és estacional i condicionada al que aquell dia hagin capturat els pescadors. Així d’autèntic. Només les obligades vedes de pesca el forcen a canviar durant unes setmanes el Moll de la Barceloneta pel de Vilanova. Aquesta cura al producte és un detall més que denota un dels objectius de tot l’equip: la fidelització del client. D’un client autòcton principalment que exigeix i valora la qualitat i el cuidat en els detalls, i que cerca la cuina local, de la Barceloneta. Una cuina sincera amb ànima marinera que cada dia és més difícil de trovar a les taules de La Barceloneta.

Cuina tradicional renovada

Després de gairebé 50 anys de trajectòria de Lucía a la cuina de CAN ROS, actualment el cap de cuina és el jove i creatiu Jordi Kevin Ballester, que després de passar per cuines molt rellevants, avui és el xef de Can Ros. Un xef que sap combinar aquesta cuina tradicional tan nostra amb les innovacions actuals. L’equip el complementa Guillem Faura, com a cap de sala, que rep els clients amb un tracte proper i familiar.

CAN ROS, amb 115 anys d’història, avui és un dels pocs restaurants que mantenen aquesta fidelitat a la cuina autòctona, aquesta cuina d’identitat de barri mariner que tots recordem de les nostres àvies, basada en un producte de proximitat de la máxima qualitat.

 

També pot interesarte

un referente
Un referent

Estem en temporada alta de líders -o pseudolíders- d’allò més

Més articles

Platjeta

És Diumenge, el barri resplendeix d’alegria. La música inunda els carrers procedent dels aparells de ràdio