70 anys a la Barceloneta

“Del Somorrostro a la playa, ya su estrella se apagó. Se derrumbó su muralla, como la de Jericó… Carmen, Carmen, Carmen… Carmen!... Carmen gitana nacida de un sarmiento y de un coral....”

D’aquesta manera l’any 1963 s’acomiadava a la cantaora Carmen Amaya, nascuda al Somorrostro… sense saber-ho, tota una premonició d’un canvi

d’etapa en el que s’estava submergint el barri de la Barceloneta, marcada el 1966 pel trasllat dels habitants del Somorrostro i el 1992 per tota la reordenació lligada als Jocs Olímpics. La Barceloneta, i en especial la platja del Somorrostro, és un territori que ha experimentat una profunda transformació,

fins apostar avui per conceptes sovint desconeguts com “Economia Blava”, un reflex del que representa actualment l’Institut de Ciències del Mar.

Igual que li ha passat a Barcelona amb el mar, els centres de recerca han estat molt de temps d’esquenes a les persones, tancats en ells mateixos, sense percebre una necessitat d’explicar la seva feina a la societat. Però en els últims anys, aquests centres s’han adonat que, sense les persones, la ciència perd la seva raó de ser, i han esdevingut de manera orgànica una eina de transferencia permanent de coneixements a la ciutadania.

Un centre de recerca de referencia mundial. 

Nodrint-se d’aquesta nova perspectiva científica s’alça l’Institut de Ciències del Mar (ICM), amb una història de 70 anys a la Barceloneta i des del 2001 arrelat a la mítica platja de Somorrostro. L’ICM s’ha convertit en un centre de recerca d’excel·lència i en els darrers anys ha liderat la transformación de la recerca amb i per la Societat.

Som d’aquest barri 

Des de l’ICM s’ha dut a terme un llarg històric d’activitats al barri i a les seves platges. I especialment, aquest últim any, s’han reforçat els vincles entre

moltes de les persones que viuen o treballen a la Barceloneta. En conseqü.ncia, el submarí de l’ICM ha visitat la plaça de la Barceloneta per animar als veïns i veïnes a explorar les profunditats del nostre oceà, durant “El Nadal al Carrer” sorpreníem als més petits amb les semblances entre els animals marins i els terrestres, i durant “La Matinal de les Festes de la Primavera” una corrent de meduses arribava a La Repla per saber-ne més sobre les papallones del mar. Però això no s’acaba aquí, l’ICM vol dur la cultura oceánica a un altre nivell, un projecte pioner al món per a donar a conèixer aquesta gran massa d’aigua que regula la vida al nostre planeta, des del barri de la Barceloneta, per al barri i per a tot el mon.

També pot interesarte

un referente
Un referent

Estem en temporada alta de líders -o pseudolíders- d’allò més

Més articles