Gossos de teràpia

L’Hospital del Mar i la Fundació Affinity posen en marxa un programa pioner a l’Estat per millorar l’estat de pacients de l’UCI amb gossos de teràpia.

La iniciativa busca millorar l’estada de les persones que es troben a l’UCI i ajudar en el seu procés de recuperació. El programa compta amb el suport de la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut del Departament de Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Barcelona, dirigida pel Dr. Jaume Fatjó.

La iniciativa, innovadora i pionera, ve acompanyada d’un estudi conjunt entre el Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar i la mencionada Càtedra per demostrar els beneficis dels animals com a recurs terapèutic a l’UCI. Per mesurar-ho es recolliran mostres de saliva dels pacients abans i després de la interacció amb els gossos, per analitzar determinats metabòlits que funcionen com a indicadors del nivell d’estrès i del benestar del malalt. Aquest procés compta amb el suport del Laboratori d’Investigació Metabolòmica Avançada Aplicada (LIMA) de l’Institut Hospital del Mar Research Institute dirigit pel Dr. Òscar Pozo. 

La teràpia consisteix en dues sessions setmanals d’entre 15 i 20 minuts per pacient. Els protagonistes són dos gossos ensinistrats seguint els estrictes protocols hospitalaris i que compleixen tots els requisits veterinaris. Durant les sessions els pacients interactuen segons les seves possibilitats i mobilitat, amb l’objectiu d’incrementar el seu confort i relaxació, estimular-los I millorar el seu benestar, contribuint a la seva recuperació a través de l’estimulació amb els gossos. La prova pilot constarà de 72 sessions amb la seva posterior avaluació. El projecte té una durada d’un any. Aquest projecte es suma al programa d’Humanització del servei i a la política “pet-friendly de l’UCI de l’Hospital del Mar.

També pot interesarte

Més articles

Alex García Borau

Exjugador i Coordinador del futbol base del RCD Espanyol. Inicialment el motiu de l’entrevista era