Restauració dels històrics “Tinglados” del Moll Oriental

El Port de Barcelona ha completat la restauració dels quatre “Tinglados” situats al Moll Oriental. Unes instal·lacions històriques amb més de cent anys de vida.

El projecte, iniciat al març de 2023 i amb un pressupost de 7,3 milions d’euros, ha estat desenvolupat per una unió temporal d’empreses formada per Copisa, Constructora Pirinenca i Natur System. L’obra representa un nou pas cap endavant en el compromís del Port de Barcelona per a preservar el patrimoni i obrir a la ciutadania més espais del Port Vell.

La Carbonera, La Fusteria i El Taller

El nom dels edificis fan referència als seus usos originals: La Carbonera, que era l’antic magatzem de carbó; La Fusteria, destinat a la fusteria naval per a la reparació i construcció de les llavors embarcacions de fusta; i El Taller, on, com el seu nom indica, es reparaven les embarcacions. El quart “Tinglado” és l’estació del bus nàutic.
Durant la Copa Amèrica els “Tinglados” funcionaran com a punt de trobada i hospitalitat per a la comunitat portuària. Després de l’esmentat esdeveniment, el Port ja està col·laborant amb el departament de Cultura de la Generalitat per a destinar els tres “Tinglados” a finalitats de caràcter cultural i artístic.

Respectant l’estètica original

Com apunten tant la directora de l’obra, Gemma Peñalver, com l’arquitecte que va afrontar el projecte, Pau Díez, el criteri de restauració dels “Tinglados”, amb més de 120 anys de vida, ha mantingut el compromís de respectar l’estètica original, perseguint una integració entre els quatre edificis i alhora possibilitant un ús multifuncional dels espais.
Les instal·lacions seran gestionades i comercialitzades per la gerència urbanística Port Vell, sota la marca ‘Tinglados’, amb l’objectiu d’atreure una activitat cultural d’alt valor, convertint-se en un punt d’unió entre el port i la ciutat.

——————

“Hem transformat unes ruïnes en un espai de cultura”.
Lluís Salvador, president del Port de Barcelona

“Són espais diàfans que permeten acollir exposicions, presentacions, concerts i esdeveniments de tota mena”.
David Pino, gerent del Port Vell

“La Copa Amèrica ha de ser una oportunitat per a transformar el litoral amb actuacions com les del Port Vell”.
Laia Bonet, primera tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona

“Els embulls són un exemple de la recuperació del patrimoni industrial de Catalunya”.
Natàlia Garriga, consellera de Cultura en funcions.

Més articles