L’história del merendero El Avión

Darrera de cada merendero hi ha una historia singular. Aquí us volem explicar la de El Avión, de la ma d’en Jordi Tresserres en una entrevista amb en Toni Lladró Gran.

En Vicente Lladró Iranzo (Turís, Valencia 1907 – Castelldefels 1995) va arribar a Barcelona per fer el servei militar l’any 1928 al Quarter de les Drassanes. Abans ja havia treballat a la cuina d’un merendero de la platja de la Malvarrosa a València. Va decidir quedar-se i es casà amb Matilde Villanueva amb la que va tenir dos fills, Vicente i Matilde. Treballaba com a reboster a l’Hotel Oriente de les Rambles i després en el Gran Casino Restaurant dels Banys de Sant Sebastià, la Granja Royal i el restaurant Euskadi, que després de la Guerra Civil passaria a ser el Navarra.

L’any 1936 el restaurant dels Banys de Sant Sebastià es va convertir en un menjador social. L’any 1938, Vicente Lladró s’incorpora a files de l’exèrcit republicà i la seva família torna a Turís. Allà mor primer seva filla Matilde de febres tifoides i poc temps després la seva dona. Ell se n’assabenta ferit a l’hospital del Novelda. 

En acabar la Guerra torna a la seva casa del carrer Joaquin Costa 16 de Barcelona amb la seva germana Dolors Lladró i el seu fill Vicente. En aquell temps es casa amb Aurora Gran Martínez amb la que va tenir tres fills: Miquel (Mike), Aurora i Antonio (Toni). S’incorpora de nou al restaurant Canaletas, i al 1940 al cafè i cerveseria Terminus fins el 1946. 

Cap a l’any 1944 van agafar un traspàs d’un establiment de banys on oferien servei de guarda-roba i de begudes a la platja lliure de Sant Miquel a la Barceloneta, al que van posar-li La Gran Aurora. Toni Lladró entén que van fer un joc de paraules amb el nom i el cognom de la seva mare, Aurora Gran. El 5 de març de 1945 signaven el contracte de traspàs del merendero El Avión “una barraca ubicada en la playa libre (antigua Escuela del Mar)” segons consta en el document que conserven. L’anterior propietària era Gregoria Martínez Martínez. Vicente Lladró s’incorpora com a cap de cuina. El local va funcionar de forma ininterrompuda tots els estius fins la Mercè de l’any 1990. Va ser enderrocat l’any 1991 amb els altres locals.

Segons Toni Lladró els primers anys s’havia de desmuntar tot i progressivament el merendero es va fer d’obra i va quedar permanent. Si be el seu establiment va destacar sobre tot pel peix fresc i els arrossos i la paella era el plat estrella el que més es venien eren els musclos a la marinera. Tot i així es podien vendre en els dies de gran afluència unes 400 racions de paella entre la una i dos quarts de quatre, entre les que se servien a la taula i les que es feien per emportar. Hi havia altres plats de la carta com les les sardines a la brasa, els calamars a la romana, així com les gambes, els popets, el rap i els plats més especials com la sarsuela i la parrillada (peix i marisc a la graella). Sempre amb producte fresc de la Platjeta de la Barceloneta. Als fogons estava en Vicente Lladró i Aurora Gran era al guarda-roba. 

Els Lladró Gran obriren l’any 1966 un altre restaurant amb el mateix nom a Castelldefels. En Miquel Lladró Gran, a mitjans dels 80 ell quedà com a responsable d’El Avión de la Barceloneta, que obria entre els mesos de maig i setembre, i a l’hivern venia a Castelldefels on tenien obert el restaurant de forma permanent. La seva esposa Mercedes Navarro se n’encarregava de la cuina.

També pot interesarte

Més articles

un referente

Un referent

Estem en temporada alta de líders -o pseudolíders- d’allò més variats. Se’ns presenten en forma