L’herència invisible de l’addicció

Olga Valverde Granados, investigadora i catedràtica al Departament de Medicina i Ciències de la Salut (MELIS) de la Universitat Pompeu Fabra.

Menjar, beure, relacionar-nos o tenir sexe són accions plaents que ens han permès, als humans, sobreviure com a espècie. Però l’efecte d’aquestes situacions plaents pot ser “segrestat” per l’alcohol o altres drogues que passen a ser les úniques que proporcionen benestar, fent que els reforços naturals perdin l’efecte. Explica Olga Valverde Granados, investigadora i catedràtica al Departament de Medicina i Ciències de la Salut (MELIS) de la Universitat Pompeu Fabra.

Durant l’embaràs i la lactància, el consum d’alcohol afecta el benestar de la mare, però també té efectes sobre el nadó futur, i això és justament el que el grup d’Olga estudia amb un model animal en ratolins.

Amb els seus estudis han vist que, les cries de ratolines que han consumit alcohol en afartament (cosa que entendríem com una borratxera) tres vegades durant l’embaràs i tres més durant la lactància, tenen dificultats d’aprenentatge i alteracions a nivell motivacional.

“Malgrat no tenir canvis de pes ni canvis morfològics, les cries de les mares que han consumit alcohol tenen trastorns de l’aprenentatge, trastorns psiquiàtrics, emocionals i una predisposició més gran a desenvolupar addiccions a qualsevol tipus de substàncies”, explica la investigadora. Canvis invisibles que perduren a l’edat adulta. I és que el cervell és un òrgan en creixement fins a l’edat juvenil. Per tant, el consum d’alcohol o altres tòxics per part de la mare durant la gestació i lactància té un impacte en el desenvolupament del cervell de les cries.

Tot i que els estudis del grup de l’Olga estan fets en ratolins, la translació dels resultats a humans és inevitable. Segons Valverde, “hi ha un gran desconeixement d’aquest tipus d’efectes en nens les mares dels quals han consumit alcohol, encara que sigui de forma esporàdica, que se suma a una falta de diagnòstic”. Un escenari especialment preocupant “en un país Mediterrani, on sovint les celebracions estan relacionades amb el consum d´alcohol”. Per això volem explicar la nostra investigació. “Perquè les dones siguin coneixedores del mal que produeix l’alcohol”, conclou la catedràtica.

També pot interesarte

Més articles