70 anys de l’Agrupació de Comerciants i Industrials de la Barceloneta

Antecedents

La Barceloneta, al llarg de la seva història, sempre s’ha mostrat molt activa tant a nivell comercial com associatiu. A finals del S.XIX trobem notícies de la desfeta d’una entitat econòmica que agrupava a les classes comerciants de la barriada denominada Centro Mercantil de la Barceloneta, la bona notícia és que alguns antics socis volien recollir aquell testimoni i ben aviat, al 1885, trobem la fundació del Centro Cooperativo i Mercantil de la Barceloneta amb Josep Trius, comerciant amb botiga al carrer Ginebra 14, entre els seus associats destacats. La nova entitat integrava el món comercial però, al mateix temps, la filosofia del moviment cooperativista que serà molt actiu al barri. 

El canvi de segle portarà una gran activitat associativa amb un tarannà més polític i, al març de 1936, es constitueix l’Associació d’Industrials i Comerciants de la Barceloneta amb Salvador Miquel, de la Sastreria Miquel, al capdavant. La seva incipient activitat només es reduirà a uns mesos, ja que quedarà sobtadament aturada amb l’esclat de la guerra civil. D’altres actes commemoratius, constava una vetllada teatral, una excursió a Salou en magníficos autopullmans, així com la benedicció de la bandera de la nova entitat.

1953

L’ Agrupació de Comerciants va néixer no exempta de polèmica. Escollir el nom de l’entitat no va ser fàcil i es va haver de resoldre la possible denegació del permís batejant la nova associació com Agrupación Cultural de Industriales i Comerciantes de la Barceloneta, ja que sense la paraula cultural, i que ’objectiu prioritari de l’entitat fos la defensa de la cultura, no hi havia gaires possibilitats de constituir-se. Per altra banda, va aixecar molta desconfiança que a la nova bandera, a banda del caduceu d’Hermes símbol del comerç, es cosis l’escut de la ciutat amb les 4 barres complertes la qual cosa es veia com a símbol de “rojos y separatistas”. Totes aquests entrebancs obeeixen al moment històric en que es va fundar ja que era requisit que la meitat dels membres havien de ser del movimiento, única forma d’impedir una possible il.legalització. Un cop salvades totes les incidències polítiques l’ entitat va veure la llum al juny de 1953. La reunió de constitució es va fer al centre parroquial de Sant Miquel del Port i entre els assistents, que formaven part de la denominada Comissió Organitzadora, trobem Joaquim Guimerà, propietari d’una ferreteria, que acabarà sent el president i una dona, Rosa Masfarné, que regentava la Casa de Gorras la Marina .

L’entitat, que es va instal·lar al carrer Balboa 11, va iniciar al 1953 una llarga trajectòria que no seria possible sense el recolzament del sector comercial del barri. Durant 7 dècades els diferents comerciants associats han escollit els seus representats i a llarg del temps han exercit la presidència Alfons Cánovas, José Manuel Pons, Antoni Aguilera, Josep Pérez Nieto, Pietro Ferrari, Josep Domènech, Sergi Ferrer entre d’altres.

No només comerç i indústria

L’Agrupació va treballar des dels inicis sempre en clau de barri, no només en temes de comerç o indústria, i fins i tot becaven els estudis de nens del barri sense mitjans, participaven molt activament a la Festa Major del barri, així com altres activitats culturals, impulsant també la recuperació de la tradició gegantera. Van ser clau durant els anys de pre-Olímpiades i post-Olimpíades per ordenar urbanísticament el barri. Als noranta l’entitat pren la seva denominació actual: ACIB, sigles d’Agrupació de Comerciants i Industrials de la Barceloneta, amb el repte de renovar-se per enfrontar els reptes del S.XXI.

També pot interesarte

un referente
Un referent

Estem en temporada alta de líders -o pseudolíders- d’allò més

Més articles