La mirada cap a la gent gran

Radars arriba a la Barceloneta

El projecte comunitari Radars, que impulsa els Serveis Socials de l’Ajuntament, s’acaba de presentar a la Barceloneta amb l’objectiu d’actuar i intentar pal·liar els efectes de la soledat no volguda de les persones grans del barri i prevenir situacions de risc. L’articulació de Radars a la Barceloneta es fa a través d’una xarxa de barri formada per veïnes i veïns, comerços, farmàcies, persones voluntàries, associacions, entitats i serveis que estan atents a la dinàmica diària de les persones grans del seu entorn i si detecten algun canvi important es posen en contacte amb Radars. En aquesta detecció s’impliquen també els centres de salut del barri. 

A la Barceloneta, com a la resta de barris de Barcelona, la soledat de les persones grans és un fet real i objectiu:

  • Més d’una cinquena part de la població de Barcelona té més de 65 anys.
  • El 40% de les persones més grans de 85 anys viuen soles.

Moltes d’aquestes persones s’han anat quedant soles i solen caure en l’aïllament. A més, a aquest fet se suma un altre element com el de les barreres arquitectòniques de molts edificis del barri, que incrementen el sentiment de soledat. Implicació de la comunitat del barri per combatre la soledat Radars aborda aquesta soledat no volguda involucrant-hi tota la comunitat per vincular aquestes persones a la vida col·lectiva, incentivant la relació entre les persones grans que volen participar- hi i persones voluntàries de totes les franges d’edat, a través de trucades periòdiques per establir una relació de confiança, sortides conjuntes per fomentar la relació, fent-los partícips de les activitats i actes festius que se celebren al barri, i detectant a través dels comerços, farmàcies i també veïnat adherits, possibles situacions de risc que puguin tenir les persones grans.

COM PARTICIPAR-HI?

Si ets una persona gran. Vius sola o acompanyada d’una altra persona gran i us sentiu soles?

Vius amb algú que està en situació de dependència?

Vols enriquir les teves relacions personals?

  • Truca’ns al 932 915 884. Horari: de dilluns a divendres, de 8.30 a 14.30 h, i dimarts i dijous també de 15 a 18.30 h.
  • Escriu-nos a: radarsgentgran@bcn.cat
  • Apropa’t al teu Centre de Serveis Socials i pregunta
  • Demana informació al teu Centre d’Atenció Primària (CAP)

Si vols ajudar les persones grans del teu barri

Sigues un radar, truca al telèfon 932 915 884 o escriu al correu radarsgentgran@bcn.cat

Només has d’estar atent a la dinàmica de les persones grans que tens a prop, amb una mirada sensible i respectuosa. Si detectes algun canvi en el seu comportament o aspecte o creus que estan en situació de soledat, posa’t en contacte amb Radars.

També pot interesarte

un referente
Un referent

Estem en temporada alta de líders -o pseudolíders- d’allò més

Més articles

Gossos de teràpia

L’Hospital del Mar i la Fundació Affinity posen en marxa un programa pioner a l’Estat