Com si naveguessis. L’AC Experience arriba al Port Vell

Barcelona ha estat la ciutat escollida per a la seva 37a edició de la Copa América (AC).

La competició més important que se celebra al món vinculat amb els esports nàutics es un esdeveniment que porta molts canvis. Un d’ells la transformació de l’antiga seu de l’IMAX en l’AMERICA’S CUP EXPERIENCE. 

 

 

Enric, com s’afronta el repte de gestionar un espai adreçat a la ciutadania sobre el tercer esdeveniment esportiu més vist al món, desprès de les Olimpíades i el Mundial de Futbol?

El projecte neix amb la intenció que la get conegui aquest esdeveniment, perquè a Europa no és tant conegut com en d’altres parts del món. I no es coneix l’audiència que veurà Barcelona i la competició. És una oportunitat que agafem amb il·lusió com a part d’un projecte com no teníem des dels Jocs Olímpics del 92.

 

L’AC te com un dels principals objectius mostrar a tot tipus de públic els seus 150 anys de competició. Com convidaries a visitar l’AC Experience a qui no coneix gaire el món de la nàutica?

 

Volem democratitzar l’AC i la Nàutica. Hem dissenyat un Centre de Divulgació oficial de la competició. Buscant la manera de com mostrar-la de forma diferent, atractiva i amb espais immersius, vídeos de gran format, simuladors de realitat virtual, etc. Perquè sigui fàcil  per a tothom saber com funciona la competició i més. I, a la vegada, qui ja tingui relació amb els esports nàutics, pugui aprofundir més encara.

 

És la nàutica amb una ciutat tant mediterrània i marinera, l’eterna desconeguda?

No tant. Sorprendrà a molta gent apropar-se i descobrir la gran tradició nàutica de la ciutat. Però som conscients que si l’AC no hagués aterrat aquí, com no tenim equip competidor, no era un esdeveniment tant conegut. Recordem que a Europa sols s’ha fet un edició, a València. I d’aquella experiència hem aprés que a Barcelona podem fer les coses de manera molt diferent.

 
Avui en dia la pràctica de la nàutica està reservada a l’elit? 
 
Avui en dia no. La Federació de Vela fa anys que fa accions per obrir la seva pràctica a tota la societat. Sols cal fer una ullada i veure l’activitat que tenen molts clubs arreu del litoral català, amb centenars d’esportistes de totes les edats i estatus social. 
És evident que pocs tenen recursos per tenir un vaixell, però fent un símil, és el mateix que la F1. Tenir una escuderia o competir està reservat per pocs. Però el seguiment i audiència de públic és brutal i va creixent dia  a dia. És més car l’equipament que es necessita per anar a esquiar que no pas per navegar, i ningú avui en dia ho etiqueta d’elitista. Volem apropar  la gent a la pràctica, a la navegació.
 
 
A més, aquesta edició contempla una presència amb regates de joves i una d’estrictament femenina. Creus serà l’aportació del caràcter barceloní que romandrà per futures edicions en altres llocs del món? I com podem fer que el jovent o infants s’apropin i tinguin més interès en la seva participació continuada dels esports relacionats amb la nàutica? 
 
En aquesta edició precisament volem passi a ser una competició per a tothom. I amb la “marca” Barcelona, com a ciutat capdavantera en molts àmbits, deixar l’empremta a la competició arreu qui la segueixi. 
I ara, tenim un equip d’aquí, amb capitans nacionals per a joves i dones. La nostre intenció és aconseguir “fans” de la nàutica!
 
 
 
Com podríem involucrar més a tot l’ecosistema de Barcelona en un esdeveniment com aquest? I, a la inversa, com fer que l’AC es vinculi més amb la ciutat i, en especial, amb la naturalesa dels barris més propers a Port?
 
Hem involucrat a tots els estaments públics, però sabem que no tindrà resultats a curt termini, encara que, poc a poc els barris, es van involucrant. Òbviament, la Barceloneta és qui més arrels i vinculació té amb el mar. Estem oberts a rebre i desenvolupar accions que democràticament permetin que aquesta activitat esportiva sigui assequible per a qualsevol persona. 
Hem d’aconseguir generar nova tradició marinera.
 
 
 
L’AC retornarà a Barcelona noves línies de formació i d’empreses que s’instal·lin a espais com La Barceloneta de manera estable, amb activitats i oficis relacionats amb el mar i la nàutica?
 
Sí, entès com a objectiu de Ciutat. Tant de bo sigui així i que es creí un ecosistema al voltant de la competició, perquè tothom es beneficiï: comerç de proximitat, indústria, ocupació, formació i serveis, de manera directa i indirecta.
Si totes les parts, públiques i privades, s’impliquen, podem ser la ciutat referent de la nàutica més enllà del nostre territori.
Nosaltres com a part de l’AC som actors principals, però no els únics.
 
 
 
En aquesta línia, ja tenim alguns actors socials locals com l’Ajuntament de Barcelona, Barcelona Activa, Disseny Hub o Turisme de Barcelona, i òbviament el Port de Barcelona, involucrats. De qui més podríem esperar part activa?
 
Aquests són els estaments que ens han ajudat a arrancar el projecte, com era lògic. Però a partir d’ara, hem d’arribar a tots els nivells que calgui i apropar a més barris el que es farà aquí: escoles de vela, federacions, municipis propers i no tant propers… per redescobrir la nostra tradició marinera, que potser no hem cuidat tant com es mereix. 
Una anècdota: fa uns dies, un avi passejant per aquí (obres de l’Imax) ens va preguntar que fèiem. I es va oferir a poder explicar al jovent de les escoles que vinguessin a visitar l’AC Experience, com els seus avis pescadors practicaven esports a la platja de la Barceloneta i vam prendre bona nota. Això és el que volem, que el que expliquem compti amb els protagonistes del privilegiat lloc on som.
 
 
Heu tingut en compte a les entitats que són més a prop de Port per demanar el seu parer i convidar-los en la pressa de decisions i oferint-los col·laboració? Dit d’altre manera, quin rendiment o benefici quedarà com a llegat als barris com La Barceloneta?
 
No podem oblidar que parlem que l’AC, que és una competició esportiva amb els seus gestors. Però ells són els primers que volen que tothom estigui satisfet de l’èxit i de la imatge de l’esdeveniment, així com del barri i la ciutat que els acull. 
El que posem en marxa tingui retorn immediat a escoles, entitats, comerç local i ciutadans.
Nosaltres no parlem de massificació de visitants, nosaltres creiem que atraurem més gent dels barris i poblacions properes, en proporció. I els qui vinguin de fora, pensem que molts seran gent que s’estima la nàutica i abans qui té una barqueta o una zodiac, més que a grans propietaris de iots.
Deixeu-me dir que se sàpiga que els tècnics tant en l’obra, com en el disseny, com en tecnologia són tots de Barcelona… bé, excepte un que és de Vic!
 
 
Tot apunta que l’AC és una competició que permetrà posicionar a Barcelona com referent en esdeveniments esportius de gran format i tornar a fer sentir l’orgull de ciutat.
 
Explicarem una Barcelona innovadora, i reforçarem la imatge de territori tecnològic potent, a través de tots els mitjans disponibles. Aprofitem la força mediàtica de l’AC per mostar que Barcelona és líder en moltes disciplines.
 
 
L’AC Experience preveiem que serà un espai de tecnologia de darrera generació, podria tenir continuïtat passada l’AC2024?
 
He he! No depèn de nosaltres la continuïtat. Ara bé, tecnològicament, tant  el que mostrem i com el que expliquem, és de totes totes, punter.  Hem dissenyat un espai transgressor d’una potència excepcional i que a més, creiem assoleix el repte de divulgació que ens havíem proposat. 
L’AC és competició nàutica, és tecnologia, és sostenibilitat i moltes coses més que us explicarem. L’haureu de venir a veure!
 
 
Per acabar, no et posarem en el compromís de que ens diguis qui penses que guanyarà la 37a edició de l’AC, però creus que és de bojos pensar en un equip de Barcelona a l’AC en un futur?
 
He he! Jo no sé qui guanyarà, però travesses n’hi ha. Com sabeu, la seu de la pròxima edició la tria el guanyador de la competició. I si escull de nou Barcelona, el dia següent estarem pensant com millorar, encara més, l’experiència. 
I perquè no, tenir un equip propi! Seria la manera de que més actors socials pensessin en involucrar-se i invertir al territori.
 
 
Bé, Enric, encara ens falten mesos per l’AC, però esperem aviat poder veure les novetats que segur l’AC Experience ens podrà presentar.
 
Salut i bona travessia!
 
 

També pot interesarte

Més articles

Gossos de teràpia

L’Hospital del Mar i la Fundació Affinity posen en marxa un programa pioner a l’Estat

un referente

Un referent

Estem en temporada alta de líders -o pseudolíders- d’allò més variats. Se’ns presenten en forma