100 anys al servei del barri. De cooperativa obrera de consum a biblioteca pública
L’any 1879 es va fundar la cooperativa obrera La Fraternitat, després de diferents ubicacions es va traslladar al carrer Comte de Santa Clara nº 8-10, actual carrer Felícia Fuster. Els socis, inicialment instal·lats com a llogaters, van acabar comprant la propietat i el 1917 es va iniciar una gran transformació que es convertiria en un edifici majestuós de tres plantes a càrrec de l’arquitecte Francesc Guàrdia i Vidal. Guàrdia i Vidal fou un arquitecte modernista barceloní, gendre i col·laborador habitual de Lluís Domènech i Montaner i un dels responsables de la construcció del Palau de la Música Catalana, entre altres edificis remarcables.
Va convertir l’edifici a l’estil de les cooperatives de l’època: a la planta baixa hi havia l’economat amb botigues i magatzem, a la primera planta el cafè i la biblioteca, a la segona planta la sala d’actes i a la tercera planta les oficines per a l’administració. La cooperativa tenia la finalitat de posar a l’abast dels socis productes de consum a millor preu, a més d’organitzar activitats culturals, servei de biblioteca, coral i conferències.
En l’àmbit escultòric destaca el balcó de la segona planta, amb dues escultures femenines, així com dues mans entrellaçades, segell de la Fraternitat, el qual ha donat nom a l’edifici. Les mans estan inscrites en un triangle, emblema de l’Aliança Cooperativa Internacional.
Pel barri com a biblioteca pública
La Cooperativa va funcionar fins el 1974, després de diferents usos els veïns de la Barceloneta van reivindicar l’immoble pel barri. I va ser al 2001 quan es va recuperar com a biblioteca pública pel barri.
Actualment, la biblioteca forma part de les 40 biblioteques de la xarxa de Biblioteques de Barcelona i posa a l’abast dels seus usuaris, com l’antiga cooperativa, una amplia col·lecció en préstec pel gaudi de la lectura i el coneixement. Compta, a més, amb una col·lecció local del barri de La Barceloneta, un fons en dansa contemporània, un fons de preservació marina (acabat
d’estrenar) i un fons especialitzat en restauració i hostaleria, una proposta singular que, molt possiblement, sorprendrà els professionals del sector i també els paladars més exigents, gastrònoms, gurmets, bon vivants i tastaolletes.
I pels més curiosos, si us interessa l’antic fons bibliogràfic de la biblioteca que la Cooperativa Obrera tenia a l’última planta, ara es troba ubicat a la Biblioteca Pública Arús.