Barcelona, protagonista de l’any de la vela

Durant el 2024, mai millor dit, Barcelona navega a tota vela. És una cita única que la Fundació Barcelona Capital Nàutica i la Federació Catalana de Vela aprofiten per presentar varis projectes comuns per a promocionar la vela.

Els projectes estan centrats en quatre eixos: vela inclusiva, suport als navegants de la classe Mini i formació i promoció de la pràctica del foil entre les noves generacions.

El passat 24 de febrer la comunitat de la vela catalana es reunia al BISC per anunciar l’acord de col·laboració entre la Fundació Barcelona Capital Nàutica (FBCN) i la Federació Catalana de Vela (FCV). A l’acte han participat, entre d’altres, la vicepresidenta del Govern de Catalunya, Laura Vilagrà, el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, David Escudé, el director general de Fundació Barcelona Capital Nàutica, Ignasi Armengol i el president de la Federació Catalana de Vela, Xavier Torres.

L’objectiu de les dues entitats és fer créixer la pràctica de vela al nostre país fent-la més inclusiva, formant a les noves generacions i recolzant i impulsant a esportistes i competicions amb el suport de la xarxa de clubs de tota Catalunya.

En un any clau per la vela i la nàutica a Catalunya, que es prepara per la celebració de la 37a America’s Cup, la FBCN i la FCV volen que la passió per aquest esport i pel mar arribi a tothom, però sobretot volen que més enllà de 2024, aquest vincle continuï creixent i el llegat que deixi la Copa Amèrica sigui el d’un país indubtablement de mar, on la pràctica de la vela estigui molt més estesa.

L’any de la vela

Durant la seva intervenció, la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, ha destacat que aquest “serà el gran any de la vela a Catalunya amb la participació d’esportistes catalans als JJOO de París i amb l’organització de la Copa Amèrica”.

Per al Regidor David Escudé “aquest conveni permetrà fer créixer la vela en un any clau en què tenim l’objectiu que aquest esport arribi a tothom. Sobretot volem que aquest vincle de Barcelona i Catalunya amb la vela i amb els esports nàutics continuï creixent i el llegat que deixi la Copa Amèrica arribi a tota la ciutadania”.

El director general de Fundació Barcelona Capital Nàutica, Ignasi Armengol ha dit: “aquests projectes són la confirmació d’un propòsit compartit entre la Fundació Barcelona Capital Nàutica -i els seus patrons- amb la Federació Catalana de Vela i la comunitat nàutica per portar el sector i l’esport de la vela més enllà i que arribi al màxim de persones arreu del territori”.

El president de la Federació Catalana de Vela, Xavier Torres ha destacat que “aquest conveni ha d’ajudar que la Copa Amèrica deixi un llegat esportiu i de promoció no només a la ciutat de Barcelona, sinó a tota Catalunya. L’estructura i la infraestructura ja la tenim: els clubs i escoles de vela de la vela catalana.”

La col·laboració entre la FBCN i la FCV se centra en quatre eixos de treball: vela inclusiva, impuls de la navegació a la classe Mini, promoció de la pràctica del foil i formació de les noves generacions en aquesta classe.

Un mar obert a tothom amb una vela més inclusiva

‘Mar inclusiu’ és un programa de vela inclusiva que vol ajudar a clubs, formadors i esportistes a aconseguir que l’esport de la vela arribi a tothom, sense excepció, i garantir que els esportistes puguin practicar la vela amb accessibilitat i autonomia. Per aconseguir-ho, s’han definit un seguit d’accions

que van des de la promoció de la vela adaptada; la captació de nous usuaris a través d’una major i millor oferta de cursos i activitats per a navegar per persones amb qualsevol nivell de diversitat funcional; es formarà al personal tècnic en aquest àmbit i s’oferirà un major suport, a més d’actualitzar les guies de bones pràctiques. A l’àmbit competitiu, es realitzaran clínics pràctics de formacions i es crearan noves competicions per captar nous practicants. A més, es donarà suport a la promoció d’esportistes ja consagrats en aquest àmbit i en l’organització del Campionat Open d’Espanya de Hansa i la primera Copa Catalana de Vela adaptada a l’Escala. Aquest projecte es porta a terme juntament amb Mi Fundació Alex i es donarà tot el suport necessari als clubs catalans perquè puguin incloure la vela inclusiva entre la seva oferta d’activitats.

Suport als navegants de la classe Mini Barcelona

L’acord entre la FBCN i la FCV també vol donar continuïtat a la vela oceànica dels navegants de classe Mini amb base al territori català, i que tants èxits ha recollit aquest any. L’objectiu és professionalitzar aquesta classe i captar més navegants. Ajudarà a aconseguir-ho la major connexió amb els programes que porta a terme la FCV en col·laboració amb els clubs catalans, gràcies al fet que la Base Mini ara està situada al BISC.

Foil amb denominació d’origen

El foil és una de les innovacions de disseny més importants que han sorgit a l’esport de la vela. L’ús d’aquestes hidroales permet a les embarcacions volar per sobre de l’aigua i als navegants gaudir de noves sensacions. De fet, gràcies al creixent interès en competicions com l’America’s Cup o SailGP, cada vegada més clubs i esportistes s’interessen pel foil. En aquest context neix el projecte FoilCat, amb l’objectiu d’apropar el foil als navegants catalans i generar-ne planter. Per aconseguir-ho, el projecte inclou formació a qui disposi de coneixements bàsics de navegació per aprendre a “foilejar” a través de sessions d’entrenament a diferents clubs de Catalunya. A més, es vol donar suport a professionals que puguin representar Catalunya en esdeveniments de foil perquè la vela catalana continuï sent referent en totes els seus vessants.

Primer equip femení de foil català

A aquesta edició de l’America’s Cup, on per primera vegada hi haurà una categoria femenina, la FBCN i la FCV, amb el suport dels clubs de Catalunya, presenten el primer equip femení de foil català. Després d’un procés de selecció entre tots els clubs de Catalunya en el que prop de 30 dones van optar a formar part d’aquest equip, finalment 6 dones han estat seleccionades i formaran part d’aquest equip pioner: Montse Solé (Club Nàutic Vilassar de Mar), Iset Segura (Club Nàutic Vilassar de Mar), Laura Pedraza (Club Nàutic Arenys de Mar), Marina Giralt (Club Nàutic Vilassar de Mar), Emma Cabré (Club Nàutic el Masnou) i Mònica Veenhoven (Club Nàutic el Balís). Amb el suport del Club Nàutic Vilassar aquest equip ja ha començat els primers entrenaments.

Una lliga de vela entre escoles

Es tracta d’un projecte de vela infantil que s’està treballant i s’espera que estigui actiu en els propers mesos i que serà clau per a donar a conèixer la vela a les noves generacions. Amb un format que popularitzarà d’una manera plural, accessible i igualitària l’esport de la vela entre els centres educatius del litoral català.

Més articles