Barcelona posa en marxa la seva primera comunitat energètica al Moll de Pescadors

El Port de Barcelona, l’empresa Comsa Corporació i la Confraria de Pescadors de Barcelona han treballat conjuntament en la instal·lació de plaques fotovoltaiques flexibles a les cobertes de les casetes situades al pati de xarxes del Moll de Pescadors. L’actuació s’emmarca dins del projecte europeu Life BIPV(Building-*integrated Photovoltaics), coordinat per ComsaCorporació i cofinançat pel programa europeu Life.

La instal·lació fotovoltaica sobre les casetes té una potencia de 29,5 kWp i s’estima que anualment generarà 43,4 MWh, és a dir, el 5% del consum total del Moll de Pescadors i un 11% del consum de la fàbrica de gel. El projecte té com a objectiu desenvolupar i demostrar solucions innovadores per a integrar mòduls fotovoltaics en els edificis i augmentar així la generació d’energia renovable i la sostenibilitat d’edificis i infraestructures. Plaques fotovoltaiques d’última generació Les plaques fotovoltaiques, desenvolupades pel fabricant Alemany Heliatek, han estat produïdes amb materials orgànics i són molt lleugeres i flexibles i s’adapten a la superfície en la qual són instal·lades. En aquest cas a l’ondulació de les cobertes de les casetes, sense estructures de suport addicionals, optimitzant així la integració del sistema a l’entorn i reduint costos en materials i instal·lació. Aquestes casetes disposen d’unes cobertes que no admeten plaques fotovoltaiques tradicionals, tant per la forma de la coberta com per l’excés de pes d’una instal·lació estàndard. 

Primera comunitat energètica del Port

Aquesta actuació és el pas inicial perquè el Moll de Pescadors aculli la primera comunitat energètica del Port de Barcelona, és a dir, un sistema de consum d’energies més eficient i descentralitzat que comportarà la reducció d’emissions contaminants i d’efecte d’hivernacle. La futura comunitat energètica consistirà a interconnectar l’electricitat renovable generada per illes fotovoltaiques situades en tres espais del moll, cadascun d’ells associat a una fase del projecte: el pati de xarxes, on es troben les casetes (fase 1), la llotja de la Confraria de Pescadors (fase 2) i l’embull de xarxes (fase 3). Aquesta energia renovable alimentarà els compressors que produeixen el fred industrial de la fàbrica de gel, reduint els consums d’energia d’aquesta instal·lació. Un dels grans avantatges d’aquesta nova estructura és que permetrà connectar la generació d’energia renovable de plaques solars directament amb els consumidors, garantint el desenvolupament de l’activitat pesquera a Barcelona sota criteris de sostenibilitat i competitivitat. El següent pas, que comportarà la finalització de la primera fase, serà instal·lar una instal·lació, amb mòduls fotovoltaics, al pati de xarxes. En paral·lel, s’estan instal·lant bateries de 45 kWh de capacitat per a emmagatzemar els excedents de producció fotovoltaica.

Prova pilot europea

La integració i gestió eficient de l’energia renovable fotovoltaica aplicant sistemes d’emmagatzematge i flexibilitat de la demanda s’emmarquen dins del projecte Creators, un programa de desenvolupament de comunitats energètiques locals a Europa amb finançament Horizon 2020. El moll de Pescadors del port de Barcelona és una de les quatre ubicacions pilot del projecte, juntament amb la planta d’acer de Jesenice (Eslovènia), el parc industrial del Temse (Bèlgica) i una instal·lació en el municipi de Tartu (Estònia). L’experiència obtinguda dins del projecte permetrà escalar la iniciativa a tot l’àmbit portuari. Per aquesta raó, el port de la capital catalana ha començat a estudiar els consums de tots els concessionaris i el potencial de producció fotovoltaica a les cobertes de tots els edificis del recinte portuari per a estudiar la millor solució tècnica a aplicar als excedents fotovoltaics, garantint un aprofitament màxim de la producció renovable en el recinte. Cal destacar que Creators suposa un nou avançament en la transformació de l’activitat portuària cap a un futur més sostenible i verd, sumant-se a altres projectes que està desenvolupant el port, com l’electrificació dels molls (projecte Nexigen) o la producció de combustibles verds. Aquestes actuacions permetran a Barcelona la consecució dels objectius de reducció de gasos d’efecte d’hivernacle del 50% al 2030 i del 100% al 2050.

També pot interesarte

un referente
Un referent

Estem en temporada alta de líders -o pseudolíders- d’allò més

Més articles

Alex García Borau

Exjugador i Coordinador del futbol base del RCD Espanyol. Inicialment el motiu de l’entrevista era