Acompanyar els paciens en l’ús de les noves eines de telemedicina

L’Hospital del Mar ha posat en marxa un projecte d’educació digital, una experiencia pionera per acompanyar els pacients i garantir així l’accés a la telemedicina a tothom.

La pandèmia va accelerar una tendència a la sanitat: la creixent utilització de les eines de telemedicina per fer el seguiment dels pacients i evitar desplaçaments als centres sanitaris. Però la irrupció de les noves tecnologies comporta el risc que algunes persones no les puguin aprofitar i quedin desplaçades.

Aquest projecte, liderat pel Servei d’Atenció al Ciutadà amb l’Àrea ambulatòria del centre, ha comptat amb l’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Cures Auxiliars d’Infermeria i del Cicle de Grau Superior de Documentació Sanitària de l’Institut Bonanova de Formació Professional Sanitària, adscrit a l’Hosital del Mar. La prova pilot inicial va demostrar l’encert de la iniciativa. El 88% dels participants van asegurar que tornarien a tenir una visita per videotrucada i el 77% van explicar que la simulació havia estat altamente satisfactòria.

El projecte d’alfabetització digital inclou la formació de l’alumnat que es posa en contacte amb els pacients susceptibles de beneficiar- se d’un servei com aquest. Un cop seleccionats, se’ls truca per oferir-los fer una simulacio de videotrucada i esvair els seus dubtes sobre aquesta eina. Despres de la simulació, es determina si l’usuari en pot treure profit o no per a rebre la videotrucada del seu facultatiu de referència. En cas de ser així, es realitza i es fa seguiment del seu funcionament. Aquest sistema es fa servir a les visites de seguiment i no a les primeres visites, que sempre són presencials.

Aquesta iniciativa “busca apoderar i capacitar als pacients en l’ús de les noves tecnologies d’atenció a la salut, incentivant la participació i implicació ciutadana i promovent la cultura de l’atenció telemàtica”, explica Marta Hurtado, cap d’Atenció al Ciutadà de l’Hospital del Mar. Els seus beneficis són “la reducció
de desplaçaments i de l’estada dels pacients i familiars al centre sanitari, fent créixer la seva autonomía i afavorint la conciliació familiar i laboral dels cuidadors i garantint-ne el seguiment assistencial”, apunta el Dr. Èric Sitjas, responsable de l’Àrea ambulatòria i adjunt a la Direcció Assistencial i Medicina de l’Hospital del Mar.

També pot interesarte

un referente
Un referent

Estem en temporada alta de líders -o pseudolíders- d’allò més

Més articles