El poder del plàstic

Un projecte de Barceloneta Proa a la Mar.

La Barceloneta i els seus estrets carrers han estat el bressol durant molt de temps dels millors mariners i pescadors de la ciutat. La bandera del barri porta el mar al cor i generació rere generació han mantingut la passió pel mar en oficis relacionats amb l’aigua. MB92 és un entre molts negocis relacionats amb el mar que construeixen el teixit professional de La Barceloneta. És aquest esperit el que impulsa Barceloneta Proa a la Mar, una iniciativa local destinada a reutilitzar materials com les proteccions de plàstic aplicades durant els treballs de refit i re condicionament, així com a oferir oportunitats a la comunitat local per aprendre noves habilitats que puguin aplicar al mercat laboral. Esther Zamora, coordinadora de la iniciativa i veïna de la Barceloneta, va explicar que Barceloneta Proa al Mar (Pla Comunitari de la Barceloneta) és un projecte de desenvolupament socioeconòmic local que va néixer el 2013 impulsat des de la base veïnal i comunitària i que treballa dins dels paràmetres de l’economia social al voltant de tres eixos: l’ocupació, la formació i l’economia local, tot això amb el mar com a identitat i eix vertebrador del projecte. El procés per donar-li a aquests materials, una segona vida comença amb un procés de selecció in situ a MB92 Barcelona, on les làmines protectores de cardplast usades es classifiquen en funció de la seva exposició a materials com pintura o altres abrasius, que determinaran si el material es podrà reutilitzar en un altre projecte de refit, si serà enviat al taller de Proa a la Mar o si s’haurà d’eliminar. Com a política de MB92, el cardplast es reutilitza en els projectes de recondicionament sempre que sigui possible. Gran part del material destinat a protegir zones de poc trànsit o que no ha estat exposat a material nociu té potencial de reutilització i, juntament amb les empreses proveïdores Nautiel i Uniservice, s’ha implantat un sistema de classificació que garanteix l’eficàcia a la vegada que redueix el malbaratament.

Marc Hervás, Sustainability Coordinator de MB92 Group comenta: “Iniciatives com aquesta exerceixen un paper important dins de la nostra comunitat local i són exemples fantàstics del potencial disponible a través de la sostenibilitat.”

Tot el material que s’envia a Barceloneta Proa a la Mar s’aparta i se sotmet a un procés de tractament i neteja abans d’arribar al taller. Un cop in situ, es fa servir mà d’obra qualificada per produir una gamma d’articles de nova vida que inclou motxilles, bosses de platja i “tote bags” sota la marca Takatà (www.takatabosses.barcelona), anomenada així en honor a un joc local de la Barceloneta. Marc Hervás ha afegit que “una de les nostres principals àrees d’interès és millorar contínuament el nostre rendiment en l’economia circular, per la qual cosa iniciatives com aquesta, que també tenen un paper tan important a la nostra comunitat local, són exemples fantàstics del potencial disponible a través de la sostenibilitat. Estem impacients per veure com es desenvolupa.

També pot interesarte

Més articles

un referente

Un referent

Estem en temporada alta de líders -o pseudolíders- d’allò més variats. Se’ns presenten en forma