Què podem fer per evitar les caigudes al carrer

Cada cop vivim més anys, i això fa que ens haguem de cuidar més. Sense anar més lluny, Catalunya és un dels territoris de la Unió Europea on hi ha una major esperança de vida. Però no ens n’hem de refiar, el temps no passa igual per a tothom, i aquests anys són especialment delicats. A poc a poc els músculs es van tornant menys flexibles, els ossos més fràgils i els sentits com la vista o l’oïda es van deteriorant.

Les caigudes són els accidents més freqüents que es donen en la gent gran, i poden causar lesions que comprometin la salut i el benestar físic. La bona notícia és que podem fer moltes coses per prevenir aquests incidents. A continuació donarem un seguit de recomanacions per reduir el risc de caure i evitar fer-nos mal:

1.- MANTENIR-SE ACTIU

L’activitat física ens ajuda a revertir molts efectes de l’edat. És convenient mantenir-se actiu diàriament sense arribar a l’esgotament i amb exercici adequat a la nostra situació. Una manera senzilla d’introduir moviment en el nostre dia a dia és, per exemple, sortir a caminar. Podem aprofitar el moment d’anar a fer la compra o quan anem a buscar la medicació a la nostra farmàcia per realitzar exercici.

2.- COMPROVAR PERIÒDICAMENT LA VISTA I L’OÏDA

La pèrdua de visió i audició és un procés gradual propi de l’edat. Aquesta pèrdua auditiva i visual pot afectar significativament la qualitat de vida, provocant problemes d’aïllament, mobilitat, etc. Per assegurar-nos que això no ens passi, és recomanable fer-se revisions anuals.

3.- REVISAR LA MEDICACIÓ

L’edat fa que l’acció d’alguns medicaments sobre el nostre cos canviï. Per això poden haver-hi medicaments o combinacions de medicaments que provoquin mareig o adormiment i facin que caure sigui més fàcil. Les medicacions associades a un major risc de caigudes són els antidepressius, antipsicòtics i els medicaments per dormir.

Davant qualsevol dubte o preocupació referent als medicaments que estàs prenent, consulta amb els teus farmacèutics!

4.-  DESPLAÇAR-SE DE MANERA SEGURA

És important usar un calçat adequat, que tanqui el taló i tingui la sola de goma per evitar relliscar. Si se surt al carrer, és recomanable caminar sempre per la vorera i evitar zones on el paviment sigui irregular. En cas de voler creuar la calçada és aconsellable fer-ho sempre pel pas de vianants respectant en tot moment els semàfors.

Si tenim problemes d’equilibri o ens sentim insegurs al caminar, una opció és utilitzar caminadors o bastons per proporcionar un suport addicional.

Eva Coll

Farmacèutica en pràctiques a la Farmàcia Miró

Més articles