La història de l’estiba és part de la història de la Barceloneta

La Barceloneta és el barri mariner, el barri pescador i també el barri portuari. Port i barri han estat i estan íntimament lligats des de l’origen de tots dos. Conscients i orgullosos d’això, la OEPBs’ha compromès a recuperar i mantenir aquesta part de la història de tots els que viuen, viuran i sobretot han viscut en aquest barri, especialment els que han tingut de l’una o l’altra manera relació amb l’estiba.

Amb aquest objectiu, en 2022 es va crear un arxiu documental que recupera i cataloga tota l’extensa documentació emmagatzemada. El treball de recuperació i classificació és molt laboriós i no té fi, però avui a penes dos anys després estem orgullosos dels resultats.

Testimoniatge de la lluita sindical

Per descomptat, tenen un protagonisme especial en la mostra els anys 70 i 80. Dècades en les quals el Port de Barcelona a través de la Coordinadora era el centre neuràlgic sindical de tota Espanya i bona part d’Europa. Són moltes les imatges i documents que testimonien aquesta activitat d’un col·lectiu sempre tan a l’avantguarda en la defensa i organització sindical.

Un arxiu obert al barri

Aquest arxiu es mostra en una exposició de lliure accés en la nostra seu (Edifici Sant Pere Pescador. c/ de la Mar, 97). En l’espai es poden veure i consultar tot tipus de material físic, documental, fotogràfic i fins i tot sonor. Objectes d’inqüestionable valor històric, imatges icòniques, documents alguns centenaris.

El compromís de la OEPB és primer recuperar un llegat històric. Què no es perdi!. Després, a poc a poc per la seva diversitat i volum, seleccionar-ho, catalogar-ho i finalment difondre-ho. Per a mostrar-ho a la ciutadania, als veïns, molts d’ells amb familiars que van ser protagonistes d’aquesta història que aquí s’exposa. Per aquest motiu, en l’arxiu rebem dos tipus de visitants: investigadors i historiadors universitaris a la recerca d’aquesta valuosa documentació per a desenvolupar el seu treball, i familiars que busquen una foto, un carnet o un document de l’avi que va treballar en l’estiba.

Ajuda’ns a completar la mostra

Molts de vosaltres segur teniu alguna foto, algun carnet o algun objecte oblidat dels vostres pares, avis o besavis de quan treballaven en el Port. En la OEPB estarem encantats de rebre’ls i incloure’ls en l’exposició. No dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres.

arxiuestiba@coordinadora.org

Més articles