17 coros

Agraïment i record.

Volem agraïr a la Comissió de Coros personalitzada en Selena Carpio Jerez, Eduard Isaac Peidró i Alex Martín Navarro, per l’informació i facilitats, i per supossat a totes les persones que de manera simpàtica han accedit a ser fotografiades.
També voliem tenir un record especial per a tots els familiars, amics i companys que han desfilat i que actualment no es troben entre nosaltres. Ells son part de la historia dels Coros.

Els Coros en femení

Tradicionalment, els Coros tenien reservat un paper pràcticament
inexistent a les dones. Ni participaven en les desfilades, ni en el menjar, ni en el viatge del cap de setmana. 

Els coristes al·legaven que aquestes trobades, amb els seus codis de conducta propis, eren cosa d’homes. Eren actituds que potser avui ens costaentendre però que en uns altres temps eren compartides fins i tot per les pròpies dones. Encara que no sabem si per convicció o perquè el fet de quedar-se sense els marits i fills uns dies eren per a elles unes esperades minivacances. Aprofitant aquesta circumstància, algunes dones es reunien i organitzaven aquest cap de
setmana una escapada a algun hotel de la costa. Possiblement aquest va ser l’origen dels primers coros femenins. Elles d’escapada en grup i sense els seus
marits també s’ho passaven molt bé. I ja al 1990 neix el Coro La Sirena, el primer coro femení. A la terminologia ACH (Associació Coral i d’Humor) se li afegeix la F de femení i a poc a poc van apareixent nous coros de dones. Sempre mantenint tota l’essència i tradicions dels coros masculins. En aquesta edició del 2023 han sortit 6 (ACHF Voramar, La Sirena, Els Ones del Port, La Rosa dels Vents, ACHF La Maireta, ACHF L’Òstia). 

La irrupció dels coros femenins va crear un cert debat. Polèmica que actualment pràctica i afortunadament ha desaparegut.

També pot interesarte

Més articles