Verge del Carmen, patrona dels pescadors

El 16 de juliol és el dia de la Verge del Carmen, patrona dels pescadors, l’Estrella de les Mars que cuida dels mariners en alta mar i els guia a port.

Cada any la Confraria de Pescadors de la Barceloneta celebra el dissabte següent al 16 de juliol la festivitat de la Verge del Carmen, la patrona de la gent de mar. Aquest any, es fa el dissbte 21 de juliol.
Es treu la imatge de la Verge del Carmen a la parròquia de Sant Miquel en processó fins al Moll dels Pescadors. Allí, s’embarca a la figura en unes de les barques i, acompanyada per la resta de la flota en processó, es recorre les aigües del port. Posteriorment s’ofereix una missa presidida per la Verge en un altar improvisat en la molla, on se li realitzen ofrenes. Finalment, la festa es tanca amb una actuació d’una coral de la Barceloneta.
La finalitat del ritual és honrar a la Verge del Carmen per a demanar-li protecció davant els perills de la mar.

Orígens

Diu la llegenda que la Verge va salvar un vaixell anglès a la deriva enmig d’una tempesta terrible. Enmig de la desesperació, un dels mariners va sortir a resar, es va arrencar l’escapulari de l’orde Carmelita i el va tirar a la mar. Això va fer que la tempesta es detingués immediatament.
En el segle XVIII, l’almirall mallorquí Antoni Barceló Pont de la Terra va promoure aquesta festivitat entre els seus homes i de seguida els mariners la van fer patrona i van passar a cridar-la ‘StellaMaris’. A poc a poc la devoció es va estendre entre els mariners i lentament va anar substituint a San Telmo, que tradicionalment havia estat el patró primigeni dels navegants i mariners catalans.

Més articles