Nadal al Museu d’Història de Catalunya

Aquest Nadal el Museu d’Història de Catalunya (MHC) proposa un programa d’activitats adreçat  especialment al públic familiar però inclou propostes per a tots els públics. Tallers, visites dinamitzades, titelles i exposicions s’han unit per crear una oferta diversa. Algunes d’aquestes propostes ja s’han convertit en tradicions consolidades.

Programació:

 

Xerrada ‘La batlle del pessebre a Catalunya’

Dimecres, 18 de desembre, a les 18h.

Xerrada a càrrec de Jordi Montlló, doctor en antropologia social i fundador i president del col·lectiu de recerca i difusió del pessebrisme El Bou i la Mula. S’explicarà, entre d’altres qüestions, la controvèrsia ideològica que hi va haver a Catalunya a meitat del segle XX vinculada a la concepció del que ha de ser un pessebre. Un enfrontament que van protagonitzar el Pare Basili de Rubí i Antonio Herranz González, president de l’Associació de Pessebristes de Barcelona.

 

Joc de pistes ‘La ciutat immortal’

Dissabte, 21 de desembre, a les 16.30h.

La ciutat immortal és un joc de pistes destinat a adults i joves que es desenvolupa a l’exposició permanent del Museu. Els jugadors s’organitzen en diferents equips que gestionen l’esdevenir d’una ciutat durant diverses etapes històriques, tot resolent els reptes que se’ls plantegen, obtenint recursos i prenent decisions que afectaran al seu destí en els segles posteriors. Amb cada repte, els participants acumulen punts per convertir la seva ciutat en la més prestigiosa.

 

Per Nadal, titelles al museu

Divendres i dissabte, 27 i 28 de desembre, a les 17h. I diumenge 29 de desembre, a les 12h.

El cicle de titelles de nadal ja és una tradició nadalenca que cada any omple de màgia les sales del MHC. Amb tres sessions a càrrec de tres companyies teatrals diferents, petits i grans descobrireu tres espectacles infantils plens de fantasia, i color, que enguany s’acompanyen d’activitats relacionades que tracten la temàtica de la il·lustració infantil.

Per a l’edició d’aquest 2024 s’han seleccionat tres espectacles molt especials per al públic familiar:

  • El divendres 27 de desembrecomençarem amb l’espectacle L’ombra de Pinotxo, una producció de Cia. La Puntual.
  • El dissabte 28 de desembrela companyia catalana Cia. Txo Titelles representarà el seu mític espectacle Cotó.
  • El diumenge 29 de desembre, la Cia. Centre de Titelles de Lleida presentarà el seu espectacle de més èxit nacional Kissu.

Podeu adquirir les entrades a través de la pàgina web del MHC, mhcat.cat.

 

Exposicions:

 

Tàpies. Art i activisme

Fins al 2 de febrer de 2025

Explica, a través d’una àmplia selecció d’obra i material documental inèdit, l’actitud compromesa que Antoni Tàpies (Barcelona, 1923-2012) mostràdurant tota la seva trajectòria envers diferents causes socials, ètiques i polítiques en defensa dels drets humans. Tàpies va ser un creador compromès amb les causes progressistes, catalanistes i humanitàries del seu temps. El seu compromís amb l’esperit d’avantguarda —utopista i transformador— va cristal·litzar durant els anys seixanta en una acció política més directa en suport a moviments socials i polítics catalans i antifranquistes, com la Caputxinada, la Tancada a Montserrat, l’Assemblea de Catalunya o el PSUC. Amb l’adveniment de la democràcia, Tàpies es va solidaritzar amb causes internacionalistes —contra la guerra als Balcans, l’apartheid o les centrals nuclears—, i també amb campanyes a favor de la defensa i promoció de la nova Catalunya democràtica, que anhelava culta, moderna i progressista.

 

En fugida. Refugiats

Fins al 20 de març de 2025

Durant la darrera dècada es calcula que el nombre de persones refugiades i desplaçades al món s’ha duplicat. Actualment, aquesta xifra se situa en uns 120 milions de persones. El fenomen del desplaçament i la migració forçada és, possiblement, el problema humanitari més greu del nostre temps.

El XX ha estat el segle de les persones refugiades, desplaçades forçades, migrants, exiliades, deportades: les perdedores de totes les guerres. Gent que s’ha escapat dels bombardejos, de la violència, de la persecució política o dels efectes del canvi climàtic. Gent que ha travessat fronteres amb el que duia posat, que ha trobat protecció internacional i refugi, però també rebuig i insolidaritat. Aquesta exposició és un viatge a la seva història i al seu present.

 

Primer concurs de cal·ligrames en homenatge a Joan Salvat-Papasseit

El Museu d’Història de Catalunya (MHC), juntament amb l’Associació de Veïns de la Barceloneta, la Comissió de Festes de la Barceloneta i els centres educatius Institut de Secundària Joan Salvat-Papasseit, l’Escola Alexandre Galí, l’Escola Mediterrània i La Salle Barceloneta, han organitzat el primer concurs de cal·ligrames en homenatge al poeta Joan Salvat-Papasseit, per tal de promoure la creació literària i l’interès per la poesia i la narrativa. El passat dimecres 27 de novembre, a l’auditori del Museu d’Història de Catalunya es va realitzar l’entrega de premis del concurs de cal·ligrames amb un gran èxit d’assistència! Els treballs guardonats es troben exposats a l’Espai Àgora del MHC i es podran veure fins el proper 13 de gener de 2025.

Més articles

Raül Gallego

Videoreporter de guerra Quan els seus companys de classe volien ser futbolistes, empresaris d’èxit o,