Els merenderos

Origen.

En l’anterior número de Essència Barceloneta es va explicar l’origen de la cuina del barri. El ranxo mariner de “a bord” dels pescadors i sobretot les elaboracions ja més cuidades de les dones de la casa que cuinaven el peix sobrant, va evolucionar a les primeres cases de menjars, convertint en negoci aquesta cuina casolana tan benvolguda. Era finals del segle XIX quan aquestes famílies de pescadors aprofitaven part de les seves captures per a cuinar-les i oferir-les al públic.

Així van començar a sorgir locals en primera línia de mar en una zona situada entre els Banys de Sant Sebastià i el que en el futur seria l’inici del Passeig Marítim. En paral·lel a la costa, tocant la sorra allà on acabaven els carrers del barri, va aparèixer un conglomerat d’establiments d’heterogènia i casolana construcció, encaixonats uns al costat d’uns altres.

María Vellvé, mare de la família Costa, recorda com la seva mare i la seva àvia en veure que acudia molta gent a la platja van posar una primera taula un estiu per a vendre’ls pa i xocolata. L’any següent ja van oferir musclos i així a poc a poc es va anar omplint la zona de taules que acabarien convertint-se en rudimentaris establiments. 

Després del lògic parèntesi de la Guerra Civil, reneixen amb més embranzida si cap aquests negocis. Com indica Jordi Tresserres, professor universitari i director del LABPATC Laboratori de Patrimoni, Creativitat i Turisme Cultural de la Universitat de Barcelona, “després de la Guerra Civil, l’estiu de l’any 1939 és tornin a reactivar amb un procediment de renovació dels llicències. L’agost de 1942, és publicava un anunci a la revista Destí amb els establiments oberts que combinin el nom de restaurants i merenderos: el restaurant Casa Costa-El Deporte;el restaurant Maria de Maria Rodríguez Fernández; el Restaurant Las Dos Hermanas de Maria Bellido Sargado (després serà el Merendero de la Mari); el merendero de La Maña, de Maria Ferruz Ordovas; el Popeye de Josefa Vera Martínez; el restaurant Andalucía en Catalunya de Pilar Alonso López; el merendero Mar i Playa de José Juan González; el merendero La Dalia de Susana Vera (després será L’Escamarlà); el L’Aurora de Julián Montoya; el berenador El Salmonete de Catalina Prohens; i el Sol y Sommbra de Mariana Brió. Posteriorment ho faria el Costa Azul y el Avión.”

Tot un món peculiar i autèntic.

Aquests xiringuitos o merenderos com popularment se’ls coneixia, tenien en la part posterior que donava a la mar terrasses amb entarimats sobre la platja o amb taules directament en la sorra. Al principi no tenien divisions laterals i estaven comunicats entre ells. Les cuines eren inicialment de carbó i només un tenia cafetera -el Hawaii- al qual la resta demanaven els cafès per als seus clients. 

Neons, cartells pintats a mà, fum i una olor que alimenta, i les paneres planes de mimbre amb gel picat repletes de gambes, llobarros, lluços, escamarlansi llagostes, denominades “cove”, que feien de taulell amb els millors productes per a atreure als pasejans. En aquesta època, estovalles sempre de tela, cambrers que assaltaven als visitants amb més o menys gràcia per a persuadir-los a entrar a menjar al seu local o per a aparcar-los el cotxe, veïns de tota la vida al costat de turistes despistats i barcelonins que baixaven al barri a assaborir una cuina marinera autèntica. Tot amenitzat per algun espectacle o per l’inoblidable Bernardo i la seva guitarra i un gens estricte horari de tancament nocturn.

Baixar a la Barceloneta a menjar es convertiria en una atracció turística i en un costum per a “els de Barcelona” i la gent del barri. Paella, la genuïna sarsuela o graellades de marisc i peix degustades en primera línia de mar, era una cosa que només es podia experimentar aquí.

També pot interesarte

Més articles

Alex García Borau

Exjugador i Coordinador del futbol base del RCD Espanyol. Inicialment el motiu de l’entrevista era