Els coros

Alegria. Tradició. Sentiment. Música… Molt més que una festa. Són els Coros, la celebració més arrelada del barri. Un espectacle!

CONEIX ELS COROS

Per què Coros Muts?

Perquè ja no es canta, com ocorria originàriament.

Quan?

Desfilada de sortida el dissabte anterior a Pentecosta i volta i desfilada el dilluns de Pasqua Granada.

Quants Coros?

Actualment hi ha 17 Coros, 6 de dones i 11 d’ homes.

Destral?

Els participants desfilaven amb els coberts penjant i amb les seves eines de treball a l’espatlla: agulles d’apedaçar xarxes, destrals, rems, timons,… A vegades adornats amb cintes o cascavells.

La sortida

Actualment en autocar, originàriament en carros, normalment a localitats de Catalunya, en alguna ocasió s’ha anat fins a Mallorca o València.

Composició

Encapçala la desfilada el 1r Destral, seguit del 2n Destral, Esquadra (6 a 10), 3er Destral, formación de 2 i l’orquestra.

Desfilada

A ritme de l’orquestra, es desfila respectant la fila i els moviments d’anada i volta interior i exteriorment, amb un ball totalment genuí.

© Lluís © Vicens Forner

Orquestra

Cada Coro té la seva pròpia banda que l’acompanya tant en el cercaviles del dissabte com en el de la volta del dilluns.

Vestuari

Tots els components van vestits igual, excepte el 1r i 2n Destral.

Música

El pasdoble va evolucionar en batucada. El primer a aplicar batucada va ser el Ven i Ven (del bar Jai-Ca) a finals dels anys 80 i principis dels 90. Però aquesta resultava a vegades massa repetitiva per a unes desfilades tan llargues, per això es va innovar afegint instruments de vent. Aquesta combinació de batucada i vent és pròpia dels Coros de la Barceloneta. De totes maneres, cada Coro té els seus gustos i li ho indica a la seva banda. El repertori és una cosa molt oberta. Actualment ja barregen batucada i vent tots menys els més.

També pot interesarte

Més articles

Platjeta

És Diumenge, el barri resplendeix d’alegria. La música inunda els carrers procedent dels aparells de ràdio