L’únic reducte del sector primari actiu de la ciutat de Barcelona

La Confraria ocupa la zona del Port de Barcelona on estan els pescadors. Situat des de mitjans del segle XVIII al Moll del Rellotge.

Actualment, la Confraria de Pescadors de Barcelona compta amb 22 embarcacions i amb uns 220 treballadors. La flota es reparteix en 3 modalitats:

  • 11 embarcacions de teranyina o cèrcol, que pesquen a la nit entre les 23 i les 8 hores peix blau (seitó, verat, sardines…),
  • 9 d’arrossegament, que pesquen durant el dia entre les 6 i les 17 hores el peix blanc i ma- risc (rap, lluç, gamba, escamarlà, sípia…)
  • 2 embarcacions d’arts menors que també pesquen durant el dia, entre les 7 i les 13.30h, navegant pròxims a la costa (llagostins, llenguados, llobarro, castanyola, sonso…)
  • Coneix les 3 modalitats de pesca

La pesca de cèrcol o teranyina

És el sistema responsable de la captura del peix blau, un peix que neda formant moles i s’orienta per la llum. Les barques de pesca de cèrcol, amb l’ajuda d’una petita embarcació auxiliar, deixen anar una xarxa que “envolta” el banc de peixos.

És un art molt selectiu que per- met seleccionar els bancs de peixos de manera que no es malmeten altres espècies que no siguin petit pelàgic. Les xarxes que s’usen permeten el pas de peixos petits i immadurs, garantint el manteniment i renovació de la fauna marina.

La tècnica consisteix en una xarxa de 330 metres de llarg i 60 metres d’altura que envolta el banc de peix prèviament atret i concentrat per un focus de llum. Una vegada envoltat, es tanca la xarxa per la part inferior, com si fos una bossa. Amb aquesta tècnica es pesquen peixos migratoris que es desplacen per la superfície o entre dues aigües, com al seitó, verat, sardines… La pesca es fa al llarg de la nit, arribant a port de matinada.

La pesca d’arrossegament

Amb aquest sistema es capturen peixos i crustacis que viuen sedentàriament en el fons marí fins a profunditats de 900 metres.

Els punts habituals on es troben es diuen caladors, i abans eren localitzacions que es passaven de pares a fills. Ara les noves tecnologia permeten la seva localització automàtica.

La tècnica utilitza una xarxa llastrada que es remolca des de l’embarcació. Amb una xarxa oberta es pesquen tots aquells peixos que es troben al llarg del seu recorregut. La pesca es realitza en fons marins de tipus arenós o fangós, mai en fons rocosos. D’aquesta manera preserven la qualitat dels fons marins. Les embarcacions s’allunyen unes 20 milles de la costa, en funció del tipus d’espècie a pescar.

L’art de l’arrossegament col·labora a enriquir i oxigenar el fons marí. La pesca es fa entre les 6 del matí i les 5 de la tarda.

 

La pesca d’arts menors

La més tradicional de totes les arts de pesca. Amb petites barques que usen estris i tècniques tradicionals, com el palangre, sonsera, tresmall…

Pesquen entre les 7 del matí i les 2 de la tarda, molt pròximes a la costa. Algunes de les espècies recollides amb aquesta art són llagostins, llenguados, llobarros, sonsos, castanyoles… És l’art més selectiu i el que per- met obtenir les espècies d’alta qualitat.

Formació subvencionada per a professionals de la pesca

Més articles