El nou Hospital del Mar comença a ser una realitat. El passat mes de febrer va començar a posar-se en marxa el nou edifici del centre, que suma més de 20.000 m2 de superfície i afegeix 75 llits a la capacitat inicial de l’hospital. Es tracta de la segona fase del pla d’ampliació, que ha de tenir continuïtat en un nou edifici, amb la mirada posada a l’any 2030.
Els treballs de construcció van començar el juliol del 2022 i, tot i trobar dificultats al subsòl, ha començat a rebre els primers pacients. Es tracta de l’edifici construït de forma modular més gran d’Europa. Per fer-ho possible, més de 300 treballadors han fet torns de 24 hores al dia, set dies a la setmana. Ara es posen en marxa l’ampliació del Servei d’Urgències, que dobla la seva superfície fins a arribar als 4.000 m2, i noves unitats d’hospitalització maternoinfantil, d’especialitats mèdiques i quirúrgiques. Serveis com el de Farmàcia i d’Anatomia Patològica, els nous quiròfans i el nou espai d’exploracions complementàries i oftalmologia, entraran en servei en els pròxims mesos. Tot plegat, permetrà acostar l’atenció mèdica a la població de referència de l’Hospital del Mar.
El projecte ha tingut en compte les opinions d’usuaris i professionals en el seu disseny. Les unitats d’hospitalització incorporen lavabos i espais d’estada per als familiars, nou mobiliari adaptat a les peticions de les persones ingressades i tauletes electròniques que podran ser una via per traslladar informació d’educació sanitària i, a la vegada, una forma d’entreteniment. L’edifici també ha incorporat les lliçons apreses de la pandèmia de la COVID-19, separant circuits de mobilitat de pacients i professionals i preveient la fàcil conversió d’espais per fer front a noves necessitats.
Un dels elements destacats de les noves habitacions és la decoració dels banys, obra de l’artista Perico Pastor, que també ha estat pacient de l’Hospital del Mar. El pintor ha creat una sèrie de pintures inspirades en el mar i la platja per aquests espais.
Es tracta d’un edifici que té compte la sostenibilitat i la reducció de residus. Comptarà amb 1.600 m2 de plaques fotovoltaiques i cobertes vegetals que permetran reduir la petjada de carboni, generant frescor i ombra i creant jardins terapèutics per als pacients.
Les obres han tingut un pressupost de 73 milions d’euros, en part finançats pel programa REACT-EU de fons europeus FEDER, com a resposta a la pandèmia de la COVID-19. La Generalitat, a través del Servei Català de la Salut, portarà a terme una despesa amb càrrec a pressupostos futurs per valor de més de 85 milions d’euros per a finançar aquesta obra i l’equipament, i l’Ajuntament de Barcelona hi ha invertit 13 milions d’euros. Ara es treballa en la definició de la tercera fase d’ampliació, que permetrà superar els 100.000 m2 de superfície i arribar als 544 llits d’hospitalització.