Bars de tapes dels nostres avis

A la Barceloneta encara podem trobar establiments pels que no ha passat gaire el temps. Bars de tapes, hereus de les tavernes i pudes* originàries del barri. Alguns amb dècades o més de 50 anys, respectant en molts casos el seu nom original i la seva dedicació al món de les tapes

Conservats pels seus propietaris actuals, se’n mantenen en plena forma alguns amb dècades o més de 50 anys respectant en molts casos el seu nom original i la seva dedicació al món de les tapes. Aquest és un dels molts dels seus encants en aquests bars, que han vist passar diverses generacions de clients.

*”Pudes” eren establiments on s’hi jugava a cartes, bevia, menjava i es divertien els veïns. Les primeres pudes van néixer amb el barri al segle XVIII. En un territori de trobada, mariner, portuari i cosmopolita com la Barceloneta, on proliferaven aquest tipus de tavernes. Amb el temps evolucionant com a bars de tapes, o a les anomenades cases de menjars o als xiringuitos (merenderos) de la platja.

1. L’ELECTRICITAT: des de 1908, possiblement qui més tirada tenia en variades completes i amb l’olor de les seves botes de vi llegendàries.

2. PIÑOL (abans Ca La Pepita): des de 1922, amb variades de luxe i calamars i bunyols de mort. Bressol de diferents Coros.

3. BODEGA JORDI: des de 1929, la saga dels “Jordis” els ha donat un caliu autòcton, ja sigui per tracte, com les seves tapes de qualitat.

4. LA COVA FUMADA (abans Can Magí): des de 1944, mai ha per- dut la saga familiar i en la memòria de tothom al ser creadors de la Bomba, amb perdó de tothom, inigualables i duent l’esperit de la Sra. Palmira i perfil de bodega de tota la vida.

5. CAN GANASSA: des de 1945, un dels degans del barri i també amb ressò de Coros. Dels primers amb terrassa on paraven totes les famílies per “tapejar” en les cerimònies a l’Església de Sant Miquel!.

6. LA BOMBETA: des de 1946, impossible en una sola visita tastar tota la seva varietat. On els avis feien la partida de dominó.

7. LOKILLO (abans altres noms): des de 1945, ningú ha de perdre’s les seves anxoves i moixama amb el seu vermutet excepcional.

8. JAI-CA: des de 1955, i també seguint la nissaga familiar i am- pliant l’oferta i locals sense perdre el seu to i amb aires de Coros i penya del Barça! No heu tastat les espines d’anxova cruixents?

9. EL VASO DE ORO: des de 1962, qui no coneix les seves flautes i filarmòniques com a cervesa emblemàtica a tota Barcelona.

10. EL MOLL DEL REBAIX (també conegut abans com Las Pa- rras): amb més de 50 anys, regust a pescadors, Coros i Festa Major. Un dels pocs que posen tapa amb la consumició.

11. ESTRAPERLO (abans Cal Papi o Bodega Peralo): des de 1970, renovada carta i gestors que cerquen retrobar l’autenticitat de la cuina de tapa marinera.

12. CAL MARINER (abans Casa Ricardo i Can Mató): des de 1967, antic punt de trobada d’estibadors i pescadors.

13. CAL CHUSCO (abans Bar Jordi i Bar Tani): des de 1969 obert, punt de retrobament de diferents pescadors en el seu dia, segueix tenint clientela autòctona i visitant.

14. SERGIO: des de 1975, qui no recorda a pescadors de la llum (peix blau) venent sardineta fresca a primera hora del matí i les se- ves inigualables Gavardines (seitó en vinagre arrebossat).

15. LEO: des de 1982, tapes i ambient flamenco nostàlgic. El san- tuari del gran Bambino.

I demanem disculpes si ens deixem cap que va ser bar i segueix sent-ho. Si teniu més informació, passeu-nos missatge per la nos- tra web o xarxes socials. Dates segons informació facilitada pels propietaris actuals.

FismulerEchegaray y Casa Petra, Premis Barcelona Restauració 2022.

El restaurant Fismuler de Ciutat Vella guanya el Premi Barcelona Restauració 2022 en la categoria de Qualitat Gastronòmica; l’Echegaray de Sant Martí, en la d’Integració al Barri, i Casa Petra de Les Corts, en la de Local Notori o Innovador. Can Culleretes i Ca l’Isidre, ambdós de Ciutat Vella, s’enduen les MencionsHonorífiques, i El Racó del Peix (Horta-Guinardó) i Casa Amàlia (Eixample), els Premis a la Sostenibilitat.

https://ajuntament.barcelona.cat/premsa/2022/07/18/fismuler-echegaray-i-casa-petra-premis-barcelona-restauracio-2022/