Barcelona posa en marxa el Pacte per Ciutat Vella per impulsar la transformació integral del districte des del diàleg i la col·laboració ciutadana.
El passat 10 de juliol, en un acte celebrat a l’auditori del Conservatori del Liceu i presidit per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i amb les intervencions també del regidor del districte, Albert Batlle i del comissionat del Pacte per Ciutat Vella, Ivan Pera, va tenir lloc la presentació del Pacte per Ciutat Vella, el full de ruta que amb la participació i la complicitat dels agents socials, culturals i econòmics del districte vol revitalitzar el districte amb l’horitzó del 2035.
El Pacte per Ciutat Vella, liderat pel comissionat municipal Ivan Pera, ha començat amb un procés de debat que durant els pròxims mesos establirà les prioritats i les principals línies d’actuació a implementar, que es concretaran amb un pla d’accions estratègiques. Està previst que a partir de la tardor de 2025 es despleguin les primeres accions i projectes que s’hagin definit en el marc d’aquest treball inicial. El Pacte per Ciutat Vella disposa d’un pressupost de 228 milions en el mandat, dels quals 225 són per a inversions i els altres 3 milions es destinaran a reforçar polítiques socials i polítiques de prevenció, a banda del pressupost anual del districte.
Els reptes que enfronta Ciutat Vella són tan diversos com el seu ric teixit urbà i social. Un dels principals desafiaments és l’equilibri entre la conservació del seu patrimoni històric i cultural i la necessitat d’innovació i modernització d’edificis i infraestructures.
La densitat de població i l’ús intensiu de l’espai públic requereixen solucions creatives per millorar la convivència i gestionar els conflictes d’interessos entre residents, comerciants i turistes. A més, la pressió turística amenaça l’accés a l’habitatge i la diversitat social del districte.
La necessitat d’impulsar l’economia local sense perdre l’essència del barri és un altre repte significatiu, on la innovació i la participació ciutadana jugaran un paper fonamental en la definició del futur del districte.
Ciutat Vella parteix d’un escenari amb projectes i esdeveniments rellevants en els anys vinents que poden generar oportunitats per transformar de manera integral l’entorn i el districte en general, entre ells la remodelació de la Rambla, la transformació de la Via Laietana, la millora del parc de la Ciutadella i els seus entorns, la creació de nous centres d’atenció primària o la transformació del Port Vell arran de la celebració de la Copa Amèrica de Vela.
Per la seva elaboració, el Pla inclourà el màxim d’opinions, punts de vista i realitats possibles i per això el govern municipal compta amb el teixit social de Ciutat Vella i la participació de la ciutadania:
Representants veïnals i associatius dels barris, representants dels consells sectorials del districte i dels consells de barri, comunitat educativa, centres de formació, universitats i Tercer Sector, agents socials i econòmics, culturals i de l’economia social, comunitats religioses i representants de dones, joves, LGTBIQ+ i gent gran, cossos de seguretat i protecció civil, grups polítics municipals representats al districte, institucions públiques locals i supramunicipals, altres aliances de valor, persones, empreses o institucions compromeses individualment o col·lectivament amb Ciutat Vella, mitjans de comunicació, taula d’operadors municipals, i el Consell assessor del Pacte.
Per tal de fer el seguiment i l’avaluació de l’assoliment de les seves línies d’actuació, el Pacte continuarà, un cop finalitzat el treball de definició, en jornades anuals de valoració del desplegament i compliment dels reptes, i com a espai d’intercanvi de coneixements sobre reptes de futur per a Ciutat Vella. A més, des de l’inici, es constituirà un Consell Assessor format per persones de l’àmbit públic, social, econòmic i cultural que per la seva trajectòria hagin tingut una especial vinculació amb el Districte de Ciutat Vella i tinguin també uns coneixements vinculats als eixos i àmbits del Pacte.