La Torre del Rellotge celebra el seu 250 aniversari

La Torre del Rellotge del Port de Barcelona,situada a l’actual moll de Pescadors, celebra enguany el 250 aniversari amb una exposició i una sèrie d’actes per donar a conèixer la seva història als ciutadans. La celebració coincideix amb la reforma del moll de Pescadors, que s’iniciarà enguany amb l’objectiu de garantir el futur desenvolupament de l’activitat pesquera, alhora que s’obriran aquests espais als ciutadans.

El nou far va començar a operar el 1772. Era d’estil neoclàssic i constava d’una base quadrada, una torre piramidal truncada i la llanterna situada a la punta de l’edifici. En us fins el 1852 que es va substituir la llanterna per un rellotge de quatre grans esferes que assenyalés l’hora als navegants, als portuaris i als veïns.

Va ser utilitzat pels francesos Jean-Baptiste Joseph Delambre (matemàtic i astrònom) i Pierre Méchain (geògraf i astrònom), entre 1792 i 1798, per mesurar la longitud de l’arc del meridià, de Dunkerque a Barcelona, uns resultats que van servir per establir el sistema mètric decimal.

Posteriorment, l’enginyer de Camins, Canals i Ports, Ildefons Cerdà, el va prendre com a referència per a dissenyar les avingudes del Paral·lel i la Meridiana en el seu Pla de Reforma i Eixample de Barcelona de 1859.

“Una de les tasques del Port és preservar el patrimoni portuari perquè és un patrimoni de tots”
Damià Calvet,President del Port de Barcelona.

“Una de les tasques del Port és preservar el patrimoni portuari perquè és un patrimoni de tots”

Damià Calvet,
President del Port de Barcelona