La música com a teràpia

L’Hospital del Mar estudia els beneficis de la musicoteràpia en pacients ingressats a l’UCI

Comprovar com la música com a teràpia aplicada als pacients ingressats a l’UCI ajuda la seva evolució. Aquest és l’objectiu de l’estudi que acaba de posar en marxa el Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar en col·laboració amb l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques.

L’UCI de l’Hospital del Mar té una llarga trajectòria en l’aplicació de musicoteràpia aplicada en els seus pacients. Una experiència que es va veure interrompuda per la pandèmia de la COVID-19, que va obligar a aturar bona part dels projectes d’humanització d’aquest espai. Ara es reprèn, gràcies a la filantropia de la Fundación Manuel Lao i la col·laboració de la Fundació Amics de l’Hospital del Mar, que han permès recuperar la iniciativa amb musicoterapeutes vinculats a Huella Sonora Musicoterapia. El projecte de recerca ja està en marxa i es preveu tenir els primers resul tats abans de sis mesos.

“L’objectiu dels programes d’humanització és que el pacient evolucioni més ràpidament en el seu procés de recuperació, rebi abans l’alta i ho faci amb menys seqüeles”, explica el Dr. Joan Ramon Masclans, cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar.

Aquestes accions també tenen un efecte sobre les famílies, reduint els seus nivells d’ansietat, i també sobre el personal sanitari, molt castigat per la pandèmia. En aquest sentit, Esther Lao, Patrona Executiva de la Fundación Manuel Lao, assegura que “des de la Fundación Manuel Lao ens sentim compromesos amb la humanització de l’atenció de la salut de les persones, especialment en un moment tan crític com la seva estada a l’UCI”.

La musicoteràpia es basa en aplicar un programa musical adaptat a cada pacient de forma individual per donar resposta a la seva situació, evolució i capacitat de resposta. La seva finalitat és ajudar la seva evolució, reduir els nivells d’estrès i facilitar la seva interacció amb el seu entorn