De Perú a Mesón, però sempre Barceloneta

Origens

En Manuel, natural de San Juan del Monte (Burgos, petit municipi en plena Ribera del Duero), amb el seu pas primer per Terol, va arribar a Barcelona als anys previs a la Guerra Civil amb la seva humil família.

Es va especialitzar com a cuiner en empreses tan rellevants com l’Hotel Ritz i les cuines dels trens de la companyia Wagon Lits.

Va fundar el bar/restaurant PERÚ als inicis dels 40.

De seguida, les bones arts als fogons d’en Manuel i la seva dona Vicenta li van donar un ampli reconeixement i amb clientela que baixava a la Barceloneta per als dinars de cap de setmana, sense deixar d’atendre, també com a bar diari de veïns i treballadors, i dinars de celebracions familiars  A més, amb una rellevant oferta de vins no tan típics en altres locals de restauració de la zona.

 

Anys 60: també Hostal

El 1961 en Manuel s’atreveix a ampliar el negoci, muntant l’HOSTAL PERÚ al primer pis de la mateixa finca, sobre el restaurant, ja que la seva creixent fama atrau marins mercants i portuaris a residir llargues temporades al barri per proximitat al Port.

En aquells anys 60-70 eren coneguts al seu bar/taverna les seves “Barretxes” i els “Faroles” (menta amb ginebra).

Ja cap als 70, agafa les regnes la seva filla Conchita, amb l’ajuda del seu marit Pepe, el qual compaginava la seva feina al Port de Barcelona, ajudant quan podia al negoci familiar.

 

La Faraona, clienta habitual

És en aquesta dècada en què la Barceloneta viu uns dels seus anys daurats de gastronomia marinera i bons productes locals. Així, diferents celebritats de l’època van fer les seves sobretaules al restaurant, com la Lola Flores i el seguici d’artistes i família. Llàstima que la discreció de la Conchita i en Pepe no els donés per tenir fotografies d’aquells moments.

I no és casualitat que Lola “la Faraona” passés pel Perú, ja que entre la comunitat gitana de la zona apreciaven molt el tracte rebut al restaurant i la gran qualitat del menjar, que ells difonien entre els seus coneguts. Van ser una mica, els “influencers” del seu posicionament de plats excel·lents com la seva cèlebre Sarsuela i la seva particular versió del Conill en Salsa.

Més endavant, la següent generació, amb la filla de la Conchita i en Pepe, M. Ángeles, que segueix la saga familiar i creixement del restaurant. Sumant la seva experiència al coneixement d’en José Luís, també cuiner, que va passar a ser el seu marit.

 

Anys 80 i l’Olimpiada

És llavors quan als 80 s’adeqüen més els salons per a celebracions (especialment, comunions) i convits de grups.

I a finals de la dècada, amb la gran eclosió que van representar les grans obres del Port, Ronda Litoral i, molt concretament, l’edificació dels primers gratacels de la zona, amb l’Hotel Arts, molts dels seus tècnics: electricistes, vidriers, soldadors… van ser gairebé de la família, anant diàriament a menjar la selecció de menús i productes de qualitat.

 

Avui dia

Ara, ja en aquesta darrera dècada dels 2010-20, les seves filles, la Cristina i la Sonia li han anat donant el seu toc personal i tenint una de les terrasses més acollidores del Pg. Joan de Borbó (el nostre per sempre Passeig Nacional).

L’any 2015 el restaurant Perú passa a denominar-se Mesón Barceloneta. I al 2019, tanca el Mesón i la seva activitat se centra en la restauració.

Elles són el reflex fidel d’una saga familiar que han sabut mantenir el tracte proper, la qualitat dels seus plats (possiblement una de les millors paelles que ens trobarem a La Barceloneta) i mantenint l’esperit de la saga familiar i aquest regust a sal que desprenem els habitants del barri més mariner de Barcelona.

 

Pg. Joan de Borbó, 10

08003 Barcelona

933 10 37 09

Més articles