Les diverses biblioteques de Barcelona s’especialitzen en temàtiques diferents. Per exemple, la biblioteca Miquel Llongueras, situada al costat del Camp Nou, té més llibres d’esports que cap altre; o la flamant biblioteca Gabriel Garcia Márquez de Sant Martí compra literatura llatinoamericana que difícilment podem adquirir la resta. La nostra, emplaçada en un barri de tradició marinera, es podria especialitzar en el mar, en biologia marina o en turisme. I sí, a la sala infantil hi tenim un espai que es diu La mar de contes i a la sala d’adults una prestatgeria dedicada a la preservació marina. Però si aquest barri destaca per alguna cosa és per la seva cuina catalana, tradicional i marinera. Per aquesta raó la biblioteca de la Barceloneta s’especialitza en restauració i hostaleria.
Cuina marinera
Hi trobareu una amplia selecció de llibres per cuinar i gaudir de la cuina: receptaris diversos, cuines del món, postres, begudes, tècniques i productes. Per altra banda en aquest fons els afeccionats, gourmets i en general els amants de la bona cuina podran deixar-se seduir per les propostes dels grans xefs. També hi ha un espai dedicat al sector professional, de negoci i de feina, i un dels més actius de la ciutat, i de la Barceloneta especialment. Per últim la gastronomia en la ficció literària i el cinema. Aquesta secció queda representada per una amplia selecció de novel·les i pel·lícules on el menjar i la cuina hi apareixen de forma predominant.
En total l’especialització consta de 2.200 documents repartits en 19 temàtiques identificades per un pictograma. De tots aquests llibres us en recomanem un parell:
El Meu jo gastronòmic de M.F.K. Fisher, escrit a principis de segle XX l’autora ens explica el fet de menjar com a acte sentimental i cultural que transcendeix el simple fet alimentari. Una petita joia amb pròleg de Maria Nicolau.
Helados: los secretos del maestro heladero de DelaCrem de Massimo Pignata, molt adient per la calor que s’apropa. Receptes fàcils però molt creatives per fer els millors gelats.