Sr. Rector, volem el Canó!

Se celebra per Sant Miquel (29 setembre) i dona inici a la Festa Major del Barri. Encara que es passa també al dissabte següent que els nens tenen festa escolar.

Un general napoleònic anomenat Lagarto (ara també acompanyat per un Capgròs) tira salves de caramels amb el seu canó, que els nens recullen esvalotats del terra. Aquest any per primera vegada el General Lagarto ha sigut una dona.

Origen de la tradició: Pancraç Farell, veí del barri molt involucrat i actiu, descobreix una tradició similar al poble francès de la seva esposa quan estiueja, i la importa.

El canó el custodiava el rector de la Parròquia de Sant Miquel. Per això és tradició el crit de “senyor rector, volem el canó”, tant quan els nens es dirigeixen a l’església reclamant l’inici de la cercavila com després per a exigir les “dolces salves” de caramels

PRIMERA SORTIDA DEL CANÓ

A La Vanguardia, el 2 d’octubre 1915, robem aquesta sorprenent notícia, la qual relata un fet molt significatiu pel barri.

Efectivament, parla del canó i de la seva primera sortida. Com es pot llegir, es tractava d’una broma feta per dos veïns del barri. Davant la situació, les institucions es van veure desbordades, tant per la canalla, a qui va agradar molt, com pels veïns que es van queixar. Però bé, això ja és una altra història…

Taller d'Història de la Barceloneta

tallerhistoriabarceloneta@gmail.com