Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO
La Rumba Catalana és un estil de música nostre. Neix a Barcelona cap als anys cinquanta, i és l’única creació de música urbana convertida en tradicional i popular al segle XX en tota Europa.
Sens dubte, ja forma part del Patrimoni Cultural de Catalunya i és Música Tradicional i Popular Catalana. Però que, per sobre d’aquest fet, és una creació musical i cultural dels gitanos catalans.
Sempre arriscat enumerar, podem destacar a artistes que han cantat o canten al ritme del ventilador com: el gran Peret (Pedro Pubill Calaf), El Pescailla (Antonio Gonzalez), Chacho (José María Valentín), el Noi, Toqui, Oncle Polla, Els Amaya, Rumba Tres, Gato Pérez com a redescobridor de luxe, Els Manolos o els Gipsy Kings, donant-li una dimensió internacional, i més recentment, grups com els Ai, ai, ai, o els Sabor de Gràcia de Sicus Carbonell. Sense esmentar la influència que ha tingut i té en multitud de reconeguts cantants d’altres gèneres.
La Rumba és nostra!
El Ventilador
El ventilador de la rumba catalana és una singularíssima batuda rítmica amb la mà dreta sobre les cordes de la guitarra, picant la caixa. Ho executava amb gran perícia, entre altres, el mestre Peret.
Durant molts anys, els rumbers van practicar el ventilador sense posar-li nom, i va ser un rumber argentí català, Gato Pérez, qui el va batejar en la cançó així titulada i inclosa en el seu primer àlbum, ‘Carabruta’ (1978).
Plataforma per la Defensa de la Rumba Catalana
Daniel Pubill, net de Peret i membre de la junta de La Plataforma per la defensa de la Rumba Catalana.
La Plataforma per la Defensa de la Rumba Catalana és un grup de gent molt diversa, formada per artistes i creadors professionals de Rumba Catalana, comunitat gitana de Catalunya i del sud de França entitats com a Plataforma Nacional pels Drets del Poble Gitano, APAC Rumba Catalana , Mare Terra Fundació Mediterrània, Xarxa Internacional d’Escriptors per la Terra, Associació Joves Gitanos de Gràcia. Liderada pels fills dels creadors de la Rumba Catalana, Rosa Pubill (filla de Peret) i Amadeo Valentí (fill del Chacho)
L’objectiu de la Plataforma és promoure i donar vida a un estil de música tan nostre com és la Rumba Catalana, que sigui reconeguda com a Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
En el segon trimestre de 2022 comencem a funcionar. El treball fins al dia d’avui ha centrat en la consolidació del projecte, així com en anar realitzant diferents accions per a promocionar la rumba catalana. Actualment ja estem preparats per a realitzar les diferents activitats previstes per a aconseguir els nostres propòsits. Estem oberts a sumar incorporar a totes les entitats i persones, sigui qui sigui la seva cultura. L’únic requisit és que sentin la Rumba Catalana com nosaltres la sentim per sobre de tot, i que respectin els drets humans.
La Rumba és nostra!, és el lema que nosaltres pregonem pertot arreu, atès que partim de la base que la Rumba Catalana ja forma part del Patrimoni Cultural de Catalunya i és Música Tradicional i Popular Catalana. Però que, per sobre d’aquest fet, és una creació musical i cultural dels gitanos catalans, i consegüentment, volem ser els gitanos, juntament amb els quals no són gitanos, els que portem com a bandera de la Rumba Catalana a la UNESCO.
Objectius
• Presentar la candidatura de la Rumba Catalana com a Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat a la UNESCO conjuntament amb França.
• Crear, potenciar i internacionalitzar una indústria, on la marca “Rumba Catalana” sigui reconeguda a tot el món. Potenciar la recerca sobre la Rumba Catalana i iniciar la creació d’un arxiu històric sobre aquesta música i els seus intèrprets
• Aconseguir el Dia Internacional de la Rumba Catalana. Proposem que sigui el 24 de juliol, data en la qual el Parlament de Catalunya va reconèixer a la Rumba Catalana com a Patrimoni Cultural Català.
• Donar a conèixer la història, la tècnica i la pràctica de la Rumba Catalana, realitzant tallers de rumba en tota Catalunya, Espanya i França, en centres educatius, fires culturals i musicals, mercats de música, etc.
• Difondre la Rumba Catalana i els seus autors i creadors.
• Instaurar en totes les Festes Majors de Catalunya un dia de la Rumba Catalana amb diferents activitats per a totes les famílies.
• Tenir un pla integral i de normalització de la Rumba Catalana perquè sigui present en tots els festivals de Catalunya i en els mitjans de comunicació.
• Incorporar amb els mass-media una programació de Rumba Catalana per a afavorir la promoció d’aquest estil musical.
• Establir un Festival Internacional d’agermanament de Rumba Catalana, la rumba Cubana, Congolesa i Flamenca a Barcelon.
• Produir espectacles o sessions temàtiques de Rumba Catalana, en tot l’Estat i en tercers països, realitzant intercanvis culturals i musicals.
• Crear la “Casa Museu de la Rumba Catalana”, un espai sociocultural, històric i educatiu obert ha visites i ha diferents activitats musicals i culturals, com a petites actuacions i tasts de cuina gitana.
• Crear sinergies entre la comunitat artística i l’empresa privada, per a participar en iniciatives particulars i aconseguir patrocinis.
Daniel Pubill, net de Peret I membre de la junta de La Plataforma per la defensa de la Rumba Catalana