Nova llotja de pescadors del Port de Barcelona

Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura i Urbanisme

Aquest any s’ha concedit el Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura i Urbanisme a Carlos Ferrater (despatx d’arquitectes OAB), Lucía Ferrater (OAB) i Jesús Coll, responsables de la nova llotja de pescadors del Port de Barcelona. Un jurat format per Anna Noguera, Marina Cervera, Núria Colomé, Guim Costa i Eva Prats premia així la integració de l’edifici al port i l’obertura a la ciutadania de l’activitat que s’hi desenvolupa.

Els Premis Ciutat de Barcelona es lliuren cada any, durant el període de les festes de Santa Eulàlia, en reconeixement a la tasca i les creacions de persones i col·lectius que s’han distingit per alguna raó al seu àmbit. Els premis es lliuren des del 1949 i són un reflex de la vida cultural i creativa de Barcelona. Es tracta de l’edició del 75è aniversari dels premis.

 

Nova Llotja de Pescadors al Port de Barcelona

Despatx d’arquitectes OAB: Carlos Ferrater, Lucía Ferrater i Jesús Coll

L’edifici s’ha organitzat en tres blocs clarament diferenciats corresponent cadascun d’ells a funcions específiques i a processos diferents, directament relacionats amb les necessitats funcionals a la subhasta de les diferents modalitats de pesca, arrossegament i cèrcol, i del moll dels vaixells, així com en la preparació, envasament i facturació del peix per part dels majoristes.

Aquests blocs, independents volumètricament, estan units per porxos i passarel·les que permeten la seva perfecta comunicació i protecció del peix. Dels tres blocs que consta l’edifici, el central correspon a les funcions pròpies de la Confraria i a l’Administració i Direcció del conjunt. està retirat respecte a l’alineació dels altres dos i dona, davant de la façana de ponent, a un pati obert al voltant del qual s’estructuren els accessos i les funcions principals.

La planta pis està envoltada d’una passarel·la a la qual s’accedeix directament des de l’exterior per una rampa que comença al costat de la Torre del Rellotge, i que permet que el públic en general pugui veure de prop tots els processos de descàrrega i subhasta del peix sense interferir a les tasques dels professionals. També permetrà l’accés directe al futur Restaurant.

El bloc Nord, situat al costat de l’entrada del Moll de pesca i a prop de la Torre del Rellotge, està destinat íntegrament a activitats per als compradors.

El bloc Sud, a més d’incorporar la fàbrica de gel, conté a la planta baixa, el magatzem de caixes i la cantina per a ús exclusiu dels pescadors.

L’acabat exterior és d’un revestiment de panell de fosa, fos a taller a partir de colades d’alumini abocades per gravetat en motlles de matriceria d’acer.

Més articles

Paraules Salades

Quan el mar es troba amb la literatura A Barcelona neix un nou espai cultural

Nous sabors

La Barceloneta és un barri històricament gastronòmic. La seva tradició culinària es remunta a generacions,