Nova llotja de pescadors del Port de Barcelona

Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura i Urbanisme

Aquest any s’ha concedit el Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura i Urbanisme a Carlos Ferrater (despatx d’arquitectes OAB), Lucía Ferrater (OAB) i Jesús Coll, responsables de la nova llotja de pescadors del Port de Barcelona. Un jurat format per Anna Noguera, Marina Cervera, Núria Colomé, Guim Costa i Eva Prats premia així la integració de l’edifici al port i l’obertura a la ciutadania de l’activitat que s’hi desenvolupa.

Els Premis Ciutat de Barcelona es lliuren cada any, durant el període de les festes de Santa Eulàlia, en reconeixement a la tasca i les creacions de persones i col·lectius que s’han distingit per alguna raó al seu àmbit. Els premis es lliuren des del 1949 i són un reflex de la vida cultural i creativa de Barcelona. Es tracta de l’edició del 75è aniversari dels premis.

 

Nova Llotja de Pescadors al Port de Barcelona

Despatx d’arquitectes OAB: Carlos Ferrater, Lucía Ferrater i Jesús Coll

L’edifici s’ha organitzat en tres blocs clarament diferenciats corresponent cadascun d’ells a funcions específiques i a processos diferents, directament relacionats amb les necessitats funcionals a la subhasta de les diferents modalitats de pesca, arrossegament i cèrcol, i del moll dels vaixells, així com en la preparació, envasament i facturació del peix per part dels majoristes.

Aquests blocs, independents volumètricament, estan units per porxos i passarel·les que permeten la seva perfecta comunicació i protecció del peix. Dels tres blocs que consta l’edifici, el central correspon a les funcions pròpies de la Confraria i a l’Administració i Direcció del conjunt. està retirat respecte a l’alineació dels altres dos i dona, davant de la façana de ponent, a un pati obert al voltant del qual s’estructuren els accessos i les funcions principals.

La planta pis està envoltada d’una passarel·la a la qual s’accedeix directament des de l’exterior per una rampa que comença al costat de la Torre del Rellotge, i que permet que el públic en general pugui veure de prop tots els processos de descàrrega i subhasta del peix sense interferir a les tasques dels professionals. També permetrà l’accés directe al futur Restaurant.

El bloc Nord, situat al costat de l’entrada del Moll de pesca i a prop de la Torre del Rellotge, està destinat íntegrament a activitats per als compradors.

El bloc Sud, a més d’incorporar la fàbrica de gel, conté a la planta baixa, el magatzem de caixes i la cantina per a ús exclusiu dels pescadors.

L’acabat exterior és d’un revestiment de panell de fosa, fos a taller a partir de colades d’alumini abocades per gravetat en motlles de matriceria d’acer.

Més articles

Restaurant Salamanca

“Tractarem al client com nosaltres volguéssim ser tractats en el seu lloc” Parlar del Restaurant