Per primera vegada en tota la història de la competició, la Copa Amèrica de vela se celebra a Barcelona. Des de l’adjudicació de la ciutat comtal com a seu, ara fa menys de dos anys, el Port Vell, l’àrea ciutadana del Port de Barcelona, ha viscut una notable transformació. Durant aquest període, la zona del port-ciutat ha rebut més de 136 milions d’euros d’inversió publicoprivada, que s’han traduït en 23 projectes concrets que han permès modificar la fisonomia d’aquesta part del Port, posant-la a punt per a la celebració de la Copa Amèrica, però sobretot dotant-la de nous espais i serveis per al gaudi de les persones, que perduraran un cop finalitzi la Copa.
De fet, la majoria d’aquestes accions ja estaven previstes des de feia temps, però l’arribada de la competició a la ciutat n’ha avançat l’execució. “La Copa Amèrica ens ha ajudat a accelerar la transformació del Port en vectors molt rellevants per al present i per al futur, com la integració del port a la ciutat”, assegura Lluís Salvadó, president del Port de Barcelona.
Les 23 actuacions suposen el primer pas d’aquesta transformació que ha de viure el Port Vell en els propers anys, entesa com la segona gran metamorfosi de la zona, després de la viscuda amb motiu de la celebració dels Jocs Olímpics l’any 1992. Totes elles s’han dut a terme entre 2023 i 2024 i en destaquen algunes com ara la construcció de la rambla de la Nova Bocana, una nova zona de passeig que culmina amb el nou edifici Mirador; el trasllat de l’operativa marítima dels molls Barcelona Nord i Drassanes al moll Adossat; la rehabilitació de l’edifici històric del Portal de la Pau o dels “tinglados” del moll Oriental; la remodelació d’espais d’oci privats com ara el Maremagnum, que estrena una nova zona de restauració; i el Club Natació Barcelona, que ha reformat i millorat les seves instal·lacions; o l’estrena de servei del bus nàutic, que connecta la Rambla amb la platja de la Barceloneta.
Nou Pla Estratègic del Port Vell (2025-2030)
Es tracta, però, només del principi. A finals del passat mes de juny, el Port de Barcelona presentava el seu nou Pla Estratègic del Port Vell (2025-2030), un document que marca les línies de com continuarà materialitzant-se la gran transformació de l’àrea ciutadana del Port en els propers anys. A partir d’una inversió pròpia de 250 milions d’euros, el Pla estableix com a objectius estratègics, entre altres, assolir una major integració del Port Vell promovent el caràcter marítim del territori o assolir més de 10.000 treballadors (30% dels quals dedicats al sector nàutic).
Una transformació que no s’atura
Amb l’ànim de millorar la integració del port a la ciutat i d’anar sumant nous espais per a la ciutadania, el Pla garanteix que abans del 2030 el Port Vell guanyi 15 hectàrees, que se sumaran a les 70 actuals. L’ampliació de zones ciutadanes serà possible gràcies al trasllat d’activitat portuària i l’obertura d’espais als molls de Barcelona, Drassanes, Pescadors i Sant Bertran.
Barceloneta i Port sempre de la mà
Les hectàrees que es guanyaran als molls de Barcelona i Drassanes són possibles gràcies a la reurbanització d’aquests, pensada per adquirir noves zones de passeig que connectin la Rambla i el centre de la ciutat amb el mar. Al moll de Pescadors s’obrirà la nova Llotja al públic amb la intenció no només de guanyar espais de lleure, sinó també d’acostar la cultura pesquera a la ciutadania.
Pel que fa al moll de Sant Bertran, als “tinglados” s’hi acolli- ran nous espais del Blue Tech Port, l’espai d’innovació del Port de Barcelona per a empre- ses relacionades amb l’economia blava. Al Pla Estratègic es recull la ferma voluntat de posicionar el Port Vell en l’àmbit internacional com a districte innovador i augmentar la presència d’start-ups, scale-ups i corporates, forçant que un mínim del 30% d’aquestes estigui vinculat al sector marítim logístic-portuari. El reconeixement internacional en el sector, però, no passa només per la presència d’empreses, sinó també per ser un nucli punter en formació. Per poder crear una imatge distintiva i fomentar l’aterratge del talent, s’ampliarà l’oferta universitària i d’estudis professionals vinculats al món marí- tim a l’Institut de la Logística de Barcelona i l’Institut de la Nàutica de Barcelona.
Una transformació a molts ni- vells catalitzada per la celebració de la Copa Amèrica, però que sobretot marca un seguit d’objectius en un termini de cinc anys per fer del Port Vell un referent local i global de port ciutadà obert, diversificat, innovador i sostenible.