De l’Hospital d’Infecciosos a l’Hospital del Mar

L’Hospital del Mar, amb més d’un segle d’existència (1914), sempre ha estat molt centrat en l’estudi per combatre les malalties infeccioses i el control de

plagues víriques i bacterianes d’epidèmies i pandèmies. Actualment, segueix sent un punt de referència per l’estudi, la docència i la investigació científica

mèdica a part de ser una de les millors institucions sanitàries a donar servei, tant a la ciutat com al barri de la Barceloneta, on han mantingut una relació molt estreta al llarg de la seva història.

 

Els seus inicis

Durant l’edat mitjana i moderna, a dins de la ciutat, hi havia l’Hospital de Sant Pau i la Santa Creu, que, conjuntament amb els convents dedicats a la beneficència, donava  assistència  sanitària. A fora les muralles de la ciutat, des del segle XVI, hi havia la Casa de la Sanitat, un centre dedicat a les persones sospitoses de ser portadores de possibles infeccions perquè estiguessin aïllades i fessin la quarantena.

Al llarg del segle XIX la ciutat i el barri, van patir diverses epidèmies. La primera a aparèixer va ser la febre groga, l’any 1821, que va arribar a través d’un vaixell provinent de les Amèriques. El Port sempre serà un punt d’entrada de malalties i infeccions i la Barceloneta patirà les seves conseqüències molt directament.

L’epidèmia següent va ser la del còlera, de 1833 a 1835, que va tenir rebrots del 1853 al 1856 i al 1865.

El 1870 va tornar a aparèixer la febre groga, que també va arribar per un vaixell provinent de Cuba.

Per  combatre  totes  aquestes malalties  les Juntes de Sanitat van ordenar la  construcció d’hospitals,  van  habilitar  convents  o edificis  públics  per  utilitzar-los com a hospitals improvisats i es van  crear  brigades  per  enterrar els cadàvers. Per evitar els contagis  les  mesures  que  es  van aplicar, van ser el tancament de les muralles i la paralització de la vida econòmica, cultural i social de la ciutat. En els dos casos de  febre  groga  es  va  haver  de desallotjar la Barceloneta per ser el barri més afectat.

Al 1904,  la  ciutat  de  Barcelona patirà una important epidèmia de pesta  bubònica,  provocada  per la importació de cotó procedent d’Esmirna i de Bombai, ciutats en què la pesta era endèmica i que serà l’excusa per construir unes noves instal·lacions per atendre els malalts.

El  1905,  es  va  decidir,  per  part de l’Ajuntament de Barcelona, inaugurar el Llatzeret de la Secció Marítima  del  Parc.  Per  la  seva creació es van utilitzar els pavellons de la marina de l’exposició Universal de l’any 1888, que no deixaven  de  ser  unes  edificacions rudimentàries que ocupaven el mateix solar, on l’any 1929 es va construir l’edifici de deu pisos horitzontal  de l’hospital  actual. Aquest Llatzeret va ser l’embrió de  l’Hospital  Municipal  dels  Infecciosos de Barcelona, que anys més tard va donar pas a l’actual Hospital del Mar.

 

1914-1939

El novembre de 1914 una mortal epidèmia de febre tifoide va assolar la ciutat i el que fins llavors s’anomenava la Secció Marítima del Parc va passar a ser, el 1915, l’Hospital Municipal dels Infecciosos,  amb  la  finalitat  d’atendre malalts  de  pesta,  tifus  i  altres malalties contagioses.

En  la  dècada  dels  anys  20  hi haurà poques epidèmies, la població  es  recuperarà  una  mica dels estralls de la grip, i els únics pacients  ingressats  a  l’Hospital Municipal dels Infecciosos eren persones  indigents  incurables. Això farà que l’Hospital es divideixi en dos pavellons separats: un pels Infecciosos i l’altre pels Incurables. Aquesta situació serà perillosa perquè no es podrà assegurar romandre isolat els infecciosos. Aquest serà el moment que  aprofitarà  l’Ajuntament  de Barcelona per prendre la decisió de  construir  un  edifici  propi  on poder atendre els malalts infecciosos adequadament. És per això que  el  1920  es  comencen  les obres del nou Hospital del Mar.

L’Ajuntament va escollir el lloc on estava l’antiga Casa de la Sanitat, que s’emplaçava entre el viaducte i el futur passeig marítim de la ciutat i des de la fàbrica de la Catalana de Gas fins al camí del Somorrostro. Es va optar per aquest emplaçament perquè les úniques construccions que hi havia al voltant eren indústries i no hi havia cap població propera propensa al contagi. El projecte d’aquest hospital va ser realitzat per l’arquitecte municipal Josep Plantada i si ve  les  obres  no  van  començar fins a mitjans dels anys 20, no serà fins a l’Exposició Internacional de 1929, quan hi va haver una empenta en la seva construcció, inaugurant-se l’any 1930 amb el nom definitiu d’Hospital del Mar.

El disseny de la seva construcció va ser a partir d’uns pavellons individuals, que permetessin l’aïllament de cadascun dels malalts, disposant  d’unes habitacions àmplies i netes on, dintre de les més  rígides  normes  sanitàries, es  pogués  atendre  a  qualsevol mena de malalts que estiguessin afectats o en procés infecto-contagiós. Per aquest fi es van contractar nous metges i pel treball d’infermeria  foren  contractades la congregació de les Germanes Darderes, que s’hi estaran fins al 1977.

L’Hospital del Mar, a l’època de la República, tenia com a missió fonamental  contribuir  a  la  defensa de la salut pública com a instrument de la lluita sanitària.  L’Ajuntament de Barcelona el va considerar com una part integrada dins l’Institut Municipal d’Higiene, promocionant l’estudi de les malalties infeccioses amb l’organització de cursos d’investigació, conferències  i  publicacions  a càrrec  d’un  personal  facultatiu prestigiós.

Tant  l’Hospital  com  la  Barceloneta,  durant  la  Guerra  Civil, per la seva proximitat a la fàbrica de gas, les indústries de maquinària pesants i la proximitat al Port, van passar a ser un objectiu clau per l’aviació italiana, que els va bombardejar nit i dia. L’any 1937 caigué una bomba en un dels seus pavellons,  causant  la  mort  de treballadors i malalts. A mitjans de desembre de 1937 es va decidir evacuar-lo i traslladar a tots els malalts i els equips mèdics a l’hotel Florida del Tibidabo com a nova seu. A partir de llavors es van patir dificultats en el transport,  en  el  subministrament  de calefacció, aigua i llum i una restricció en els aliments, els medicaments i els productes sanitaris.

Un cop acabada la guerra, l’any 1939, l’Hospital va tornar al seu lloc original. El primer acord que prengué  l’Ajuntament  franquista va  ser  depurar  i  destituir  els metges,  infermeres  i  personal administratiu que havien estat al bàndol republicà. Un d’ells va ser el mateix director, el doctor Josep Maria  Grau,  que  se’l  va  apartar del seu ofici i no va tornar a exercir mai més. L’altre acord que va fer  l’Ajuntament  va  ser  canviar el nom d’Hospital del Mar pel de Nuestra Señora del Mar.

 

1940-1975

Després de la Guerra Civil, l’hospital va seguir tractant greus epidèmies com ara la verola (1940), el tifus (1941-1942), la poliomielitis (1950) i el còlera (1971).

Tot i ser una època de dificultats i restriccions, el Dr. Lluís Trias de Bes i Giró, director de l’Hospital entre els anys 1940-1961, va crear l’Institut de Medicina Tropical, una  especialitat  pràcticament inèdita a l’època, dissenyada des de la mateixa Alemanya nazi. El Dr. Trias de Bes també va ser el promotor  de  l’Institut  Municipal d’Investigacions Mèdiques, més conegut com a IMIM, el 1947, i que va ser inaugurat un any més tard, pel prestigiós doctor i Premi Nobel de Medicina Dr. Alexander Fleming, el qual va aprofitar una estada al nostre país convidat pel govern franquista.

El 1950 es va adquirir el primer pulmó d’acer de Barcelona, que va  permetre  respirar  a  aquells malalts amb insuficiència pulmonar i es va inaugurar el servei de Cirurgia. A l’època dels 1959 hi va haver un gran brot de poliomielitis a tot l’Estat, que va afectar majoritàriament a la població infantil a conseqüència de no haver sigut vacunats durant i després de la guerra. Davant la necessitat, l’Hospital va crear un servei exclusiu per l’estudi i tractament de la malaltia infecciosa i va promoure una vacunació massiva a tots els infants.

El 1969 es va construir, dins de les instal·lacions de l’hospital, l’Institut Neurològic Municipal. Aquest nou edifici, de deu pisos construïts en horitzontal, es va beneficiar dels serveis generals de l’hospital i va ser tota una icona dins el conjunt del parc sanitari. És en aquests anys quan va ser referència en casos de tètanus i gangrena per la disponibilitat d’una cambra  hiperbàrica  monoplaça i per la primera unitat de cures intensives en l’Estat Espanyol. El 1971 hi va haver un brot de colera i l’Hospital va ser escollit com a receptor de tots els malalts i dels sospitosos, no únicament de la ciutat, sinó de tot el país.

 

1992, Hospital Olímpic

Després de la mort del dictador, Barcelona i tot l’Estat van obrir un nou capítol de la seva història. L’hospital, com no podia ser d’altra  manera  va  participar  en aquesta transformació.

Durant el 1986 el Comitè Olímpic Internacional va decidir que Barcelona fos seu dels Jocs Olímpics de 1992 i l’Hospital del Mar va  ser  escollit  com  a  Hospital Olímpic. La relació amb la ciutat va seguir sent molt estreta. Un nou repte de canvi on van ser renovades bona part de les seves instal·lacions. Durant els dies de competicions  esportives  dels Jocs  Olímpics  i  els  Jocs  Paralímpics, i sota la coordinació del Dr. Pere Benito, l’Hospital es va fer càrrec d’atendre a la Família Olímpica, la gestió del Laboratori Antidopatge i els controls de sexe.

 

En l’actualitat

Durant  les  últimes  dècades l’Hospital s’ha consolidat com un dels capdavanters del coneixement  assistencial,  docent  i investigador de la capital catalana, integrat dins de l´Hospital del Mar.

Més articles