Compartim els nostres microorganismes

Poder conèixer els microorganismes que habiten el cos humà i que no podem veure a simple vista, ha sigut un dels objectius clau per a la ciència i el que motiva les investigacions de la Mireia Vallès Colomer. Ella, dirigeix el grup d’investigació del microbioma al Departament de Medicina i Ciències de la Vida de la Universitat Pompeu Fabra.

El microbioma representa un món microscòpic a mida per a cadascun de nosaltres. Tenim un microbioma específic a la pell, a la cavitat bucal o la vagina amb microorganismes com bacteris, fongs i virus.  La Mireia  i el seu equip s’enfoquen a conèixer els bacteris intestinals perquè són els més importants en número.

La recerca de la Mireia es centra a entendre la relació entre la microbiota intestinal i la salut mental. Per exemple, moltes persones amb ansietat tenen problemes digestius, i per això és important considerar l’alimentació.

 

Compartim molts bacteris amb la gent amb qui estem.

També estudien com ales bacteris es transmeten entre persones, és a dir, com influeixen les nostres interaccions socials en la composició del nostre microbioma. Tota aquesta informació l’integren utilitzant eines bioinformàtiques.

La conclusió és que amb la gent amb qui cohabitem compartim molts bacteris i com més estret sigui el contacte, més bacteris tenim en comú.

Tots rebem el primer inòcul de bacteris de les nostres mares quan naixem, però hi ha diferències en funció de si vam néixer en un part vaginal o per cesària. Sovint, es relaciona que les persones que neixen per cesària tenen més al·lèrgies. I és que els microorganismes que ens inocula la nostra mare ens ajuden a desenvolupar el sistema immunitari.

El nostre microbioma evoluciona amb l’edat.  A mesura que anem creixent el nostre microbioma continua canviant segons la nostra dieta, estat de salut i estil de vida, i també per les persones amb qui ens relacionem.

Les investigacions de la jove bioinformàtica i el seu equip són importants per continuar desenvolupant amb molt detall la biologia del nostre cos. I una eina essencial ha sigut la bioinformàtica per entendre quins bacteris són, com funcionen i com interactuen amb diferents molècules a dins del nostre intestí amb el nostre cervell.

Amb tot això, la Mireia conclou que “és fonamental continuar i perfeccionar les tècniques computacionals per descriure nous bacteris i les seves funcions, així com seguir descrivint la transmissió d’aquest microbioma entre persones i com tot això afecta la nostra salut mental.

Més articles

Pacte x Ciutat Vella

Barcelona posa en marxa el Pacte per Ciutat Vella per impulsar la transformació integral del