Com t’agradaria que fos el teu metge

Un estudi de la Facultad de Medicina i Ciències de la  Vida de la Universitat Ponpeu Fabra(MELIS-UPF) i l’Hospital del Mar apunta quina visió té la ciutadania sobre els metges i metgesses del futur. Es tracta d’una iniciativa pionera que, mitjançant consultes fetes amb grups focals, ha escoltat els ciutadans per entendre la visió que tenen sobre els professionals de la medicina del futur.

La UPF ja ha integrat bona part de les necessitats detectades a l’estudi al seu Grau en Medicina, impartit en aliança amb l’Hospital del Mar. La Facultat de Medicina i Ciències de la Vida (MELIS) de la Universitat Pompeu Fabra i l’Hospital del Mar, presenten avui els resultats d’un estudi conjunt, pioner a Catalunya i Espanya, per conèixer quina visió té la ciutadania sobre els metges i metgesses del futur. Derivat de l’estudi, des d’aquest curs acadèmic la Universitat ha pres una sèrie de mesures per corregir les necessitats detectades al seu nou Grau en Medicina, impartit en col·laboració amb els professionals de l’Hospital del Mar.

L’estudi, que va començar el juny del 2023, ha comptat amb la participació de ciutadans diversos -combinant diferents edats, sexes o procedències- tant els que fan un ús intensiu dels serveis de salut com joves, futurs pacients del sistema.

Marta Hurtado, cap del Servei d’Atenció a la Ciutadania de l’Hospital del Mar, especifica que “s’han utilitzant diverses tècniques d’investigació qualitativa, com són diaris d’experiència, grups focals i priorització de resultats”.

Els resultats de l’estudi mostren en primer lloc que la ciutadania reconeix que bona part del que es pot millorar no és degut als professionals sinó a un sistema sanitari saturat. Tot i així, també creu que hi ha ensenyaments que s’haurien de reforçar a la facultat.  En concret, els hi agradaria que els metges i metgesses del futur siguin a la vegada més humans i també més tecnològics. 

És a dir, per un costat, professionals amb un tracte més personalitzat cap al pacient, que s’interessin pel seu context i no només per l’òrgan afectat, que el sàpiguen escoltar i mirin d’actuar més preventivament.  Però a  la vegada, que es formin contínuament i dominin les últimes eines tecnològiques, com ara la intel·ligència artificial. Esperen que un bon us de la tecnologia reverteixi en una millor atenció i més temps per la comunicació amb pacients i famílies.

“Ja estem implementant canvis i reforçant una quinzena d’assignatures del Grau de Medicina per preparar als nostres estudiants per atendre millor les necessitats de la societat”, explica Joan Ramon Masclans, degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Vida de la UPF i Cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar.

L’estudi es va presentar a la Sala Josep Marull  de l’Hospital del Mar en un acte on hi han assistit la consellera de Salut, Olga Pané, la rectora de la UPF, Laia de Nadal, i la presidenta de l’Hospital, Marga Esteve, entre altres. A l’Hospital del Mar es desenvolupen nombroses iniciatives per afavorir la participació dels pacients, les famílies i la població en general.

Més articles

CNAB més solidari

El Club Natació Atlètic-Barceloneta és una entitat sense ànim de lucre, d’utilitat pública i socialment