Primer barri fora muralles

L’any 1749, el Capità General Marques de la Mina, decidirà la construcció d’un nou barri, als afores de les muralles de Barcelona, sobre una petita península que s’havia creat fins a l’illa de Maians (illot de sorra situat a poca distància), a conseqüència dels sediments que deixaren el riu Besos i el Rec Comtal i que el Port Vell va fer de paret. En aquesta zona, s’havien instal·lat una sèrie de barraques i magatzems de pescadors sense cap control ni ordre.

El Marqués de la Mina demanarà la col·laboració de l’enginyer en cap Juan Martín Cermeño, que va crear un projecte nou, que no sols va resoldre la desorganització de les barraques, sinó que també va resoldre a la falta d’habitatges de la ciutat, l’ampliació del port i un control militar a la població assentada. No oblidem que la Barceloneta sempre a estat sota la jurisdicció militar i no serà fins al 1872 que passarà a mans de l’Ajuntament, una vegada derruïda la Ciutadella.

El nou barri va ser construït amb estil Barroc, amb carrers rectilinis, perpendiculars i paral·lels al mar. Tot mesurat igual amb amplada. El primer que es va fer va ser enderrocar les barraques existents, i anivellar el terreny que hi havia fora muralla. Administradors de rendes com Domingo Fernández del Monte i Domingo Álvarez de Secada, donen exemple deixant demolir els seus magatzems de vi on venien per compte de la Real Hisenda.