Com en tants aspectes de la vida, en gastronomia no sempre és senzill mantenir les arrels culinàries. És temptador caure en fórmules més fàcils que substitueixin la manera de fer de la cuina dels nostres avantpassats. Per això tenen un mèrit encara major aquestes iniciatives, noves i la majoria ja consolidades, que aposten per la cuina tradicional, en el cas de la Barceloneta, la cuina marinera de tota la vida.
Sagues familiars
És curiós comprovar com la gran majoria d’aquests establiments són regentats per terceres i fins a quartes generacions. Moltes d’elles dobles, procedents dels enyorats merenderos.En aquest grup podem esmentar Can Majó, Paco Alcalde, Mesón Barceloneta (antic Perú)i La Gavina, Ca La Montse i El Rey de la Gamba. Per descomptat, tots els procedents de la família Costa: Cal Pinxo, El Merendero de la Mari, Altamar o el recentment recuperat Casa Costa. A més dels “germans” La Mar Salada i Cal Ros.
Clàssics del barri
Altres van ser oberts per emprenedors vinguts de fora que han aconseguit, amb respecte i bon fer, ser uns clàssics. Entre altres el Restaurante Salamanca.
Singulars de sempre
Cal Chusco és un cas especial que manté la seva cuina i local inalterable al temps. O Can Solé o el Cheriff, històrics amb noves gerències que han sabut respectar l’essència dels seus locals.
Primeres generacions
Tan meritori com mantenir una tradició familiar és obrir un nou establiment que reflecteixi aquesta història culinària local. Seria el cas de Ca la Nuri, el Xiringo o Casa Maians, entre d’altres.
Hi ha més i, per descomptat, bars i tavernes més de tapes. No era el tema. Aquesta vegada es volien destacar els restaurants de cuina i carta. Per a agrair-los la seva preocupació per recuperar i mantenir una tradició culinària que forma part de la cultura d’un barri. D’un barri pescador.