La investigació i el periodisme científic treballen en sinergia a través del projecte FRONTIERS

Darrere de les recerques científiques existeixen processos complexos de principi a fi, els quals generen nombroses històries. Per això, comunicar els processos i els resultats de les investigacions a la societat requereix una labor periodística de rigor, com ens explica la Carolina Llorente, coordinadora del Centre d’Estudis de Ciència, Comunicació i Societat (CCS) del Departament de Medicina i Ciències de la Vida de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). I d’aquí neix el projecte FRONTIERS, finançat per la Comissió Europea, i des del CCS amb la Gema Revuelta com a directora del centre i investigadora principal d’aquest projecte.

Per primera vegada s’engega un projecte d’aquestes dimensions, comenta amb orgull Llorente. FRONTIERS té com a objectiu crear una sèrie de residències d’entre 3 a 5 mesos perquè periodistes científics puguin estar als centres on es desenvolupa la recerca de frontera, és a dir, la recerca que aborda qüestions complexes que generen nous paradigmes cap al plantejament de noves disciplines de la ciència.

El CCS, com a centre de referència en la professionalització de la Comunicació de la ciència, s’encarregarà de les tasques relacionades amb la formació dels periodistes científics. Durant l’estada, els periodistes podran dedicar-se en profunditat als temes de recerca, tindran un lloc dins del centre, podran interactuar amb els equips de recerca, veure com es fan els experiments i parlar amb les persones involucrades en la institució.

Bàsicament, coneixeran i viuran de primera mà el funcionament d’un centre i les seves recerques. Serà una sinergia enriquidora en la qual tant periodistes com investigadors tindran l’oportunitat de comprendre les necessitats i els processos tant d’una professió com de l’altra. A més a més, podran valorar la importància de generar el treball col·lectiu entre periodistes i investigadors.

“L’objectiu final d’aquest projecte és que millori la comunicació científica i que la comunicació de la ciència de frontera sigui tractada amb el rigor i la qualitat que necessita, mantenint la llibertat periodística per a generar productes nous, innovadors i diferents per a arribar a la societat”, conclou Llorente.

Més articles

Exposicions a CB1761

Exposició «Conxa Pérez, una veïna llibertària a la Barceloneta». Del 5 de setembre al 2