Exposicions a CB1761

Exposició «Milicians de la Barceloneta a través dels subsidis de guerra (juliol-desembre de 1936)»

Del 8 de maig al 28 de juny

L’exposició dels historiadors Gemma Barranco i Santi Dommel és el resultat del buidatge parcial del fons de subsidis que custodia l’Arxiu Nacional de Catalunya. Fins a dia d’avui, aquest estudi ha pogut ubicar un total de 206 milicians amb residència al barri de la Barceloneta entre els mesos de juliol i desembre de 1936. A partir de la investigació d’aquests documents s’ha creat l’exposició i també una pàgina web que anirà creixent amb la informació que resulti de continuar aquesta recerca històrica. El dijous 12 de juny a les 18.00h la CB1761 s’oferirà una conferencia sobre aquesta investigació.

S’ha de tenir en compte que, durant la Guerra Civil espanyola, els milicians eren civils armats organitzats pels grups polítics d’esquerra i les organitzacions sindicals. Va ser el 16 d’agost de 1936 quan es va oficialitzar la figura del milicià, reconeixement que anava acompanyat del cobrament d’un salari de deu pessetes diàries, l’equivalent a una jornada de treball a les fàbriques o al camp. Per garantir els pagaments es va crear l’oficina de subsidis del Comitè Central de Milícies Antifeixistes. A partir d’aquest moment, els milicians havien de presentar un document que acredités la seva sortida cap al front, on s’inclogués el seu nom i el lloc de residència.

 

Exposició «Visions col·lectives»

Del 3 al 30 de juliol

L’exposició mostra el resultat dels tallers que Soledad Soler de l’entitat La Revelada va organitzar per crear una obra visual sobre memòria històrica de la Barceloneta a partir de fotografies antigues. Les persones participants a les

trobades van recordar esdeveniments importants per al barri i, a partir d’aquí, van crear imatges fotogràfiques per representar-los.

 

Exposició «Il·lustr·acció»

Del 10 de setembre al 25 d’octubre

El projecte de Silvana Casuccio té com a punt de partida la revisió de cartelleries i marquesines històriques de la Barceloneta. La investigació navega per la memòria social i el patrimoni històric a partir d’antics cartells publicitaris d’edificis, clubs, atraccions, negocis i indústria. L’exposició mostra l’estil artístic de cada peça, l’origen tipogràfic i la relació amb la cartelleria de l’època. També indaga en la relació dels cartells amb el barri i l’impacte a la comunitat. A partir del seu anàlisi es crearan noves peces visuals adaptades a l’actualitat

Més articles

El Somorrostro

Barraques a la vora del mar El Somorrostro va ser un dels barris de barraques