Orígens
Als anys 40, en Ramon Ballarín, fundador de Can Ramonet, va començar treballant a la bodega El Ocho (el petit celler del carrer Atlántida 8). Va iniciar-se en el sector venent i repartint vins i licors als restaurants i els merenderos del barri.
Ja al 1956, en Ramon, al costat de la seva esposa Ramona decideixen gestionar per ells mateixos una taverna popular freqüentada principalment per pescadors, que havia estat magatzem i celler de vins des de 1763. Era, per tant, la taverna més antiga de la Barceloneta. En aquesta casa construïda al 1753 al carrer Maquinista 17 és on comença fa set dècades la història de Can Ramonet.
Al començament només servi- en vins per emportar, però ràpidament, va agafar empenta el prendre gots de vi a sobre de les botes emmagatzemades i en breu ja es van anar acompanyant per aperitius com olives i anxoves que la Ramona neteja- va sense parar. Molt aviat, van agafar fama els “platillos” del dia que Ramon anunciava amb poesia i rodolins a les pissarres al carrer.
No podem oblidar-nos de mencionar al Tete, Sinesio, que en aquesta época va començar com a encarregat i així va ser durant 50 anys. Amic personal de la família, va ajudar a donar empenta a un negoci que tenia l´objectiu de satisfer la clientela permanentment.
De taverna a restaurant
Finalment, la petita taverna es va transformar sense voler en restaurant. Esqueixada de bacallà, peix fresc de la platjeta, caragols guisats, entre altres plats, es servien entre la clientela veïna del barri i els visitants que s’acostaven a la Barceloneta.
Amb els anys, i amb l´evolució lógica del pas del temps, el restaurant s´ha convertit en tot un referent gastronòmic, on s’ha sabut conservar les receptes tradicionals de tota la vida i, al temps, evolucionar amb noves propostes.
Tres generacions
Als fundadors Ramon Ballarín i Ramona Vall-llaura els va seguir la seva filla Magda i el seu marit David, que van saber mantenir l´essència que els seus pares van representar. El relleu de Magda i David , i tercera generació, són els actuals responsables, el seu fill Marc, l´Ana i el Jesús. Sàvia nova que té molt present quins són els principis que han fet d’aquest negoci familiar tot un referent i saben que la Barceloneta és el barri que els hi ha donat la oportunitat durant dècades de mostrar al món la seva feina.
Equilibri. Aquesta podria ser la paraula a utilitzar per a descriure el secret de l’èxit de Can Ramonet. Saben combinar les receptes icòniques de tota la vida de cuina marinera, amb tocs i ingredients innovadors. Cuina catalana i marinera tradicional i també evolucionada. Saber combinar la qualitat d’un producte de proximitat amb la calidesa d’una atenció al client, també molt próxima i humil.
Ara ja són el Grup Ramonet. Gràcies a la bona feina de tants anys han pogut obrir més establiments, tots a la Barceloneta: El Nou Ramonet (2003), un restaurant que segueix l´estela de Can Ramonet, més gran i més còmode per satisfer totes les necessitats del seus clients; La Vinoteca (2008), una botiga de vins al barri que torna als orígens; i, La Fresca (2014), un petita cantonada on pendre tapes o hamburgueses de manera distesa.
Història i sabor
A Can Ramonet els sabors del Mediterrani es barregen amb la història. Té la base gastronómica de tota la vida. Les paelles més clàssiques com les de ma- risc o mixta, deixen pas també a les de rosbeef o cua de bou.. Sempre fetes amb arròs del Del- ta, això sí. Anxoves del Cantàbric netejades a mà, peix fresc de llotja (portat per pescadors de la Barceloneta) fet al forn o a la Donosti, gamba vermella, ibèrics Joselito i carns de Girona, entre altres plats per llepar-se’n els dits. Cada mos és un homenatge a la cuina tradicional catalana de proximitat
Grup Ramonet
Partint del restaurant original, Can Ramonet, la família ha anat obrint establiments que completen una oferta fidel als seus orígens i al temps més variada.
Nou Can Ramonet
Inaugurat per Magda Ballarín i David Francés en 2003. Pensat inicialment per a satisfer als clients que no trobaven taula en Can Ramonet, és avui un local amb personalitat pròpia, especialment indicat per a celebracions de grups.
La Fresca
Un local vitalista amb menjar àgil. Tapes i platerets per al vermut o un menjar més informal amb carta i també menú. No es poden oblidar els seus desdejunis i brunches.
La Vinoteca
Un espai per als amants del vi que homenatja els orígens de Can Ramonet. Especilistas en maridatge amb més de 800 vins.